BV Vastgoed

Toneelgroep Maastricht
Een genadeloze strijd om te overleven in de wereld van geld en ego.
Di. 20 Mai 2025 20:00
Di. 20 Mai 2025
20:00
  • Di. 20 Mai 2025
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Want wie niet eet, die wordt gegeten

Toneelgroep Maastricht brengt met BV Vastgoed een hedendaagse bewerking van David Mamet’s verfilmde klassieker Glengarry Glen Ross. Michel Sluysmans regisseert een topcast met o.a. Mark Rietman, Wendell Jaspers en Hanne Arendzen.

Jibbe Willems maakt een gloednieuwe vertaling van deze zwarte komedie waarin mensen wanhopig strijden voor hun baan en bestaan in een wereld die draait om geld. 

Op het makelaarskantoor BV Vastgoed  worden de medewerkers door de directie onderworpen aan een verkoopwedstrijd. De twee beste verkopers krijgen een bonus, de rest wordt ontslagen. Dit zorgt ervoor dat er een strijd ontstaat waarin alleen de sterkste overleeft. In scherpe, geestige dialogen schetst Mamet een wanhopige arena van mensen die worden gedwongen winnaars te zijn ten koste van verliezers. Het toneelstuk werd bekroond met de Pulitzer Prize en ontving lovende recensies. 

Na de theaterhits Augustus: Oklahoma (2024) en De Kersentuin (2023) regisseert Michel Sluysmans opnieuw een moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker. Mamet schreef zijn stuk in 1982, aan het begin van het neoliberale tijdperk. Meer dan 40 jaar later loopt dat tijdperk op zijn laatste benen. In de vertaling van Jibbe Willems wordt BV Vastgoed een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die vastzitten in een wereld die ze zelf hebben helpen creëren. Een eenzame wereld die draait om geld, een lege wereld waarin egoïsme wordt beschouwd als een voorwaarde voor succes en altruïsme als een zwakte. Want wie niet eet, die wordt gegeten. Dinsdag 20 mei 2025 in het Wilminktheater in Enschede: BV Vastgoed

Bestandteil von

Guthaben

Met: Mark Rietman, Wendell Jaspers, Hanne Arendzen, Myrthe Huber, Rogier in ’t Hout, Ozan Aydogan, Paul Slangen/Michel Sluysmans
Tekst: David Mamet, vertaald door Jibbe Willems
Regie: Michel Sluysmans