Elisabeth

Pia Douwes, William Spaaij e.v.a.
Een nieuwe, eigentijdse versie van de legendarische musical over keizerin Elisabeth (Sissi).
Mi. 7 Mai 2025 - So. 11 Mai 2025
Mi. 7 Mai 2025
-
So. 11 Mai 2025

Pia Douwes keert terug in musicalhit Elisabeth

Weinig machtige vrouwen in de wereldgeschiedenis hebben de fantasie zo weten te prikkelen als keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Een kwart eeuw na de Nederlandse première brengen producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman de prachtige musical over het leven van deze opvallend eigenzinnige en moderne vrouw terug naar de Nederlandse theaters.  
 
Internationale musicalster Pia Douwes, die eerder in binnen- en buitenland wist te imponeren in de titelrol, keert in deze nieuwe bewerking terug als de ambitieuze, empathische vrouw die op jonge leeftijd haar hart schonk aan keizer Frans Jozef. Maar die langzaam maar zeker ten onder ging aan de verplichtingen en beperkingen die het hofleven met zich meebracht.  De musical bevat talloze beroemde nummers, waaronder 'Mijn leven is van mij', dat het levensmotto van Sissi verwoordt, vertolkt door een live orkest. Andere hoofdrollen zijn er voor o.a. William Spaaij en Danique Dusée.

Cast

De cast bestaat onder andere uit Nori de Winter, Laura Seys, Liss Walravens, Isaura Kuyt en vele anderen die stuk voor stuk een indrukwekkende auditie hebben afgelegd. Pia Douwes en Danique Dusée spelen de oudere en jongere Elisabeth, terwijl William Spaaij de rol van Luigi Lucheni op zich neemt. Milan van Waardenburg vertolkt De Dood en Ann Van den Broeck speelt Sophie.

Volgens Jaco Kaasschieter hebben enkele namen misschien minder bekendheid bij het grote publiek, maar hun ervaring spreekt boekdelen. Guido Gottenbos heeft opgetreden in Oostenrijk, Japan, China en Duitsland, waar hij ook de rol van Frans Joseph speelde. Ronald Jorritsma en Sjoerd Oomen zijn eveneens zeer ervaren, met rollen in producties zoals Mamma Mia! en Soldaat van Oranje – De Musical. Saskia Schäfer speelde in Dagboek van een Herdershond en Les Misérables.

Onder regie van de Vlaamse regisseur Frank van Laecke en met producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman belooft Elisabeth een indrukwekkende musical te worden, ondersteund door een 14-koppig orkest dat de grandeur van het verhaal tot leven brengt.


 


 

Bestandteil von

Mijn leven is van mij

Keizerin Elisabeth (Sissi)

Guthaben

Regie: Frank van Laecke

Met: Pia Douwes (Elisabeth), Danique Dusée (jonge Elisabeth), William Spaaij (Lucheni), Milan van Waardenburg (de dood) en Ann Van den Broeck (Sophie) e.v.a.

Producent:  Albert Verlinde Producties B.V., Senf Theater B.V.

Het verhaal  
Toen de musical Elisabeth begin jaren negentig in Wenen de wereldpremière beleefde, stelden de makers dat elke generatie zijn eigen 'Sissi' verdient. Zij baseerden hun stuk op nieuwe informatie over haar leven die toen net was gepubliceerd: een lijvige biografie en de dagboekaantekeningen van de leraar Grieks van Elisabeth. Het stuk portretteert de keizerin als een moderne vrouw die haar eigen weg wil gaan, maar die verstrikt raakte in een leven vol hofetiquette en de dreigende ondergang van de monarchie.   
 
De boodschap van de iconische musical is in de afgelopen dertig jaar niet minder actueel geworden. Het leven van Sissi voltrok zich aan de vooravond van twintigste eeuw, toen nationalisme, antisemitisme en de dreigende revolutie van de ontevreden onderklasse het leven van de elite overschaduwden. Het was uiteindelijk ook anarchist Luigi Lucheni die met geweld een einde aan haar ongelukkige leven maakte.  
 
De drie producenten en de Vlaamse regisseur Frank van Laecke tekenen voor deze verrassende nieuwe Nederlandstalige versie dat het bijzondere levensverhaal voor een nieuwe generatie ontsluit. Zij pakken flink uit, niet alleen met de indrukwekkende cast, maar ook met een veertienkoppig orkest dat het verhaal van Elisabeth van de grandeur voorziet die het verdient. 

Schauen Sie sich unsere Themen an