Seizoenen

Lonneke van Straalen en TheDutchBrewhouse m.m.v. Gijs Idema
Vivaldi schreef 300 jaar geleden een monsterhit, maar hoe klinken de jaargetijden in de 21e eeuw?
So. 6 Okt 2024 14:30
So. 6 Okt 2024
14:30
  • So. 6 Okt 2024
    14:30
    Incl. garderobe, en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Lonneke van Straalen is een van de meest gedurfde en ondernemende violiste van dit moment

Vivaldi schreef 300 jaar geleden een monsterhit.

Met zijn Vier Jaargetijden zijn de seizoenen al eeuwenlang voelbaar in de concertzalen. Maar de wereld is aan flinke verandering onderhevig. De zomer kan inmiddels voelen als herfst met hevige overstromingen, en sneeuw en een Elfstedentocht zijn niet meer vanzelfsprekend in de winter. Hoe klinken de jaargetijden in de 21e eeuw? Violiste Lonneke van Straalen vroeg componisten Trevor Grahl (1984) en Componist des Vaderlands Anne Maartje Lemereis (1989) om de huidige klimaatomstandigheden op muziek te zetten. Trevor en Anne-Maartje laten zich inspireren door het gedachtegoed van klimaatwetenschapper Joyeeta Gupta, winnaar van de prestigieuze Spinozapremie, de Nederlandse versie van de Nobelprijs. Hoe kunnen we denken in mogelijkheden en niet verzanden in doemscenario’s? 

Bestandteil von

Guthaben

Lonneke van Straalen - viool 
TheDutchBrewhouse m.m.w. Gijs Idema – elektrisch gitaar 

Lonneke van Straalen

Lonneke is een van de meest gedurfde en ondernemende violisten van dit moment.   
In 2017 richtte ze collectief Pynarello op om de beleving van klassieke muziek speelser, toegankelijker en avontuurlijker te maken. Hiervoor ontving zij de Prix Madeleine Margot, een prijs voor bewezen kunstenaarschap, waarin zij wordt geprezen voor het verbinden van mensen en het oprekken van muzikale grenzen. In 2023 won collectief Pynarello De Ovatie, voor de meest indrukwekkende live klassieke muziekuitvoering, uitgereikt door de VSCD.  
Met haar muzikale brouwerij TheDutchBrewhouse gaat ze onverwachte liaisons aan, met verschillende kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en muzikanten.

Programm

De Vier Jaargetijden – Antonio Vivaldi  
Nieuwe compositie (2024) – Trevor Grahl 
Nieuwe compositie (2024) – Anne Maartje Lemereis