Heroes

Introdans
Een gevarieerd balletprogramma, van virtuoos en acrobatisch tot lyrisch en poëtisch.
Mi. 9 Okt 2024 20:00
Mi. 9 Okt 2024
20:00
  • Mi. 9 Okt 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Op social media lijkt tegenwoordig iedereen wel een held te zijn, maar wie zijn nu eigenlijk onze echte helden? 

In HEROES van Introdans draait alles om helden. Op social media lijkt tegenwoordig iedereen wel een held te zijn, maar wie zijn nu eigenlijk onze echte helden? 

In dit programma staat Introdans centraal in een aantal energieke en meeslepende choreografieën van drie choreografen en een choreografenduo, elk met een unieke stem. Het gezelschap danst voor het eerst het virtuoze Daily Hero van de Nederlandse choreograaf Regina van Berkel, uitgebreid met een spetterende finale speciaal voor Introdans. Daarna volgt SH-BOOM!, een choreografisch meesterwerk van het topduo Sol León en Paul Lightfoot, waar het publiek vorig seizoen al van kon genieten. Ook staat de Nederlandse première van het verfijnde en melancholische Boulevard of Broken Dreams van de Israëlische choreografe Inbal Pinto op het programma. Daarnaast zijn er bijzondere gastdansers te bewonderen in een nieuwe editie van Iungo – De Ontmoeting 2024, gecreëerd door Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn. Kortom, een zeer gevarieerd programma met balletten die variëren van extreem virtuoos en acrobatisch tot lyrisch en poëtisch, zoals artistiek directeur Roel Voorintholt beschrijft.

Programm

Daily Hero – Regina van Berkel (Introdans-première) 

In Daily Hero (2013) paraderen diverse helden voor een metershoge gouden poort alsof ze over een high fashion-catwalk lopen. Mozart, Marilyn Monroe, popsterren of de volgende superster die nog ontdekt moet worden? Je kunt er je eigen fantasie op loslaten. In deze dynamische, eigentijdse spitzenchoreografie onderzoekt Regina van Berkel het fenomeen van de held. Wat maakt iemand tot een held? Is heldendom iets wat je kunt verwerven, is het een wensbeeld, een leidraad of word je simpelweg als held geboren?  

SH-BOOM! – Son León en Paul Lightfoot 

SH-BOOM! (1994) is een van de vroegste werken uit het oeuvre van Sol León en Paul Lightfoot, voorheen verbonden aan Nederlands Dans Theater. Ze lieten zich hiervoor inspireren door de satirische zwart-wittekeningen van de Spaanse schilder Francisco de Goya. En net zoals ze dat in hun latere oeuvre zo geweldig en indringend hebben gedaan, slagen ze er in dit juweeltje al in om de donkere (ironie) en lichte kanten (humor) van het leven op meesterlijke wijze te combineren. SH-BOOM!, gezet op populaire songs uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, voert je als het ware mee naar een theatraal spiegelpaleis, waarin de dames in zwierige jurkjes dansen en de heren – letterlijk – in hun ondergoed staan.  .

Boulevard of Broken Dreams – Inbal Pinto (Introdans-première) 

De Israëlische choreograaf Inbal Pinto maakt speciaal voor HEROES een nieuwe bewerking van haar alom geprezen choreografie Fugue (2018), met als titel: Boulevard of Broken Dreams. Reflecterend op oude levens, voorbije werelden, verloren dierbaren en herinneringen die weerklinken als een verre innerlijke stem, schetst Pinto in deze melancholische en warmbloedige choreografie een waaier aan kleuren en gevoelens. Humor is, in subtiele vorm, altijd onderdeel van Pinto’s werk, maar haar eigenzinnige creaties zijn bovenal poëtisch en vaak raadselachtig. Of, zoals Introdans-directeur Roel Voorintholt het verwoordt: “Het zijn net kleine gedichtjes, waarin elk woord, elke beweging betekenis heeft.”

Lungo – De Ontmoeting 2024 – Adriaan Luteijn en gasten (wereldpremière) 

‘Iungo’ is het Latijnse woord voor ‘ik breng samen / ik verbind’, en dat is precies wat Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn als geen ander kan. In zijn serie De Ontmoeting – waar Iungo onderdeel van is - brengt hij al meer dan twintig jaar mensen van verschillende fysieke, sociale, culturele en intellectuele achtergronden samen, om te laten zien dat dans voor íedereen is en dat ook dansers die niet aan het standaardplaatje voldoen hun publiek diep kunnen raken en versteld doen staan. In deze nieuwe editie van Iungo die Luteijn voor HEROES creëert (en waarvan hij eerder al versies presenteerde in Japan, Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika) ontmoeten vier dansers van Introdans een aantal gastdansers die ieder op hun eigen wijze excelleren. Bijzonder is dat Iungo een inclusieve cast heeft, met o.a. gastdanseres / BNNVARA presentatrice Eva Eikhout.