Antigone

Het Nationale Theater
Een eigentijdse twist op een klassieke Griekse tragedie: Antigone, geregisseerd door Nina Spijkers.
Do. 10 Okt 2024 20:00
Do. 10 Okt 2024
20:00
  • Do. 10 Okt 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze) drankje € 4,25
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Antigone's dilemma: familie of politieke macht? Een tijdloos verhaal van hartverscheurende keuzes.

Wat weegt zwaarder, het maatschappelijke belang of dat van het individu?

Het Nationale Theater brengt een moderne versie van de Griekse tragedie Antigone, geregisseerd door Nina Spijkers. Een grootse, muzikale voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie.

Het verhaal

De twee broers van Antigone voeren oorlog om de stad Thebe en komen allebei om in de strijd. Als laatste man in de familielijn moet hun oom Kreon de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de broers wordt begraven. Wie dat tóch doet, zal met de dood worden gestraft. Maar Antigone is vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven. Ze zoekt steun voor haar daad, maar komt steeds meer alleen te staan. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht.

‘We hebben Antigone’s nodig om de wereld te veranderen, maar Kreons om hem draaiend te houden.’ Donderdag 10 oktober in het Wilminktheater in Enschede: Antigone

Bestandteil von

Guthaben

Tekst Jean Anouilh
Regie Nina Spijkers 
Vertaling Bo Tarenskeen

Spel Yela de Koning, Mark Rietman, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus, Mike Zanting
Vertaling Bo Tarenskeen
Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
Dramaturgie Remco van Rijn
Kostuumontwerp Esmée Thomassen
Muziek George Dhauw
Lichtontwerp Tim van ‘t Hof
Regie-assistentie Goosje Leeuwenstein

Campagnebeeld Anne Claire de Breij

 

Terug naar de politieke arena

Na Shakespeares Coriolanus keert Nina Spijkers terug naar de politieke arena: “Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt? 

Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van Antigone in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.”