Esther

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir / Ton Koopman
Esther is een avondvullend oratorium dat in concertstijl wordt uitgevoerd.
Sa. 19 Okt 2024 20:00
Sa. 19 Okt 2024
20:00
  • Sa. 19 Okt 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze) drankje € 4,25
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Speciaal voor deze uitvoering heeft Ton Koopman een nieuwe editie samengesteld.

In oktober 2024 wordt Ton Koopman 80 jaar! Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, brengt het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir het oratorium Esther van Händel. Dit is het allereerste Engelse oratorium van Händel, waarmee hij een compleet nieuw genre introduceerde. Esther is een zeldzaam uitgevoerd en prachtig oratorium, boordevol levendige muziek die Ton Koopmans artistieke talent en jeugdige geest viert.

Esther is een avondvullend oratorium dat in concertstijl wordt uitgevoerd, zoals dat gebruikelijk was in Händels tijd. Speciaal voor deze uitvoering heeft Ton Koopman een nieuwe editie samengesteld, waarin hij elementen uit een vroege versie uit 1720 en een latere versie uit 1732 combineert. Deze versie uit 1732 markeert het ontstaan van het Engelse oratorium, een genre dat voorheen niet bestond.

Het verhaal van Esther is gebaseerd op het toneelstuk van Jean Racine en vertelt het verhaal van de joodse wees, die koningin van Perzië wordt en haar volk redt van een dreigende slachting door de kwaadaardige Haman. Händel weet op meesterlijke wijze de verschillende emoties en karakters in zijn muziek tot leven te brengen, van liefde en wanhoop tot wraak en triomf.

De solisten in deze uitvoering zijn stuk voor stuk sterren van internationale allure. De Russische sopraan Julia Lezhneva, bekend om haar engelachtige stem, vertolkt de rol van Esther. Maarten Engeltjes, een Nederlandse countertenor, neemt zowel de rol van Koning Ahasverus als Mordecai voor zijn rekening. De rol van de slechte Haman wordt vertolkt door de Duitse bas-bariton Andreas Wolf, een van de opkomende sterren in de wereld van Händel-opera's.

Solisten

De solisten in de oorspronkelijke uitvoeringen van Händel waren echte sterren in die tijd. Händels solisten in zijn opera’s zongen ook de solopartijen in zijn oratoria. Wij volgen graag het voorbeeld van de componist en hebben de alom geprezen Russische barok-operaster Julia Lezhneva (door The New York Times omschreven als ‘The Voice of Angelic Beauty’) uitgenodigd voor de hoofdrol in Esther. Lezhneva maakte furore in vele Händel-rollen in de grote operahuizen en festivals wereldwijd. Haar expressiviteit en grote virtuositeit maken haar de ideale sopraan voor deze uitdagende rol. De internationaal gevierde Nederlandse countertenor Maarten Engeltjes vervult een dubbelrol in Esther: hij zingt zowel de rol van de Perzische Koning Ahasverus als de rol van Mordecai. De rol van de vileine Haman zal worden vertolkt door de Duitse bas-bariton Andreas Wolf, een van de jonge mannelijke Händel-operasterren van dit moment.