Première L'incoronazione di Poppea

Nederlandse Reisopera
Opera uit 1642 in drie bedrijven met proloog, gebaseerd op Tacitus' Annalen, libretto door Giovanni Francesco Busenello. Venetiaanse versie uit 1650.
Sa. 5 Apr 2025 19:30
Sa. 5 Apr 2025
19:30
  • Sa. 5 Apr 2025
    19:30
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Het verhaal over de kroning van Poppea combineert het beste en het slechtste in de mens.

Deze succesvolle productie van regisseur Ted Huffman gooide hoge ogen tijdens het festival Aix-en Provence (2022) en in Versailles (2023).

Reden genoeg voor de Reisopera om deze productie als eerste naar Nederland te halen! Onder het bloedige bewind van de jonge keizer Nerone kan niets en niemand de opkomst van de mooie en immorele Poppea tegenhouden. Zowel de meest flamboyante Shakespeare-drama's als de beste tv-series van vandaag verbleken in vergelijking met deze productie als het gaat om het helder weergeven van de passies van de mensheid – van slaapkamer tot politieke arena. 

Het verhaal over de kroning van Poppea combineert het beste en het slechtste in de mens via een scala van ambivalente hoofdrolspelers en kleurrijke bijfiguren, gecombineerd met de aangrijpende muziek van Monteverdi. Regisseur Ted Huffman creëerde een rollenspel dat de mechanismen van de menselijke samenleving aan het licht brengt als een eeuwige komedie van macht en verleiding. Zaterdag 5 april in het Wilminktheater in Enschede: Première L'incoronazione di Poppea

"Schitterende productie, een krachtig en intens theaterstuk."

OperaWire

Guthaben

TEAM
Muzikale leiding - Mónica Pustilnik
Regie – Ted Huffman
Decorontwerp – Johannes Schütz/Anna Wörl
Kostuumontwerp - Astrid Klein
Lichtontwerp – Bertrand Couderc
Bewegingsregisseur – Pim Veulings
Dramaturg – Antonio Cuenca Ruiz

CAST
Poppea – Catherine Trottmann
Nerone – Jake Arditti
Ottavia / Virtu – Luciana Mancini
Ottone – NN
Seneca – NN
Arnalta / Nutrice / Farnigliarii 1 – Marcel Beekman
Fortuna / Drusilla – Lilian Farahani
Amore / Valetto – Lucia Martin Carton
Lucano / Soldato 1 / Farnigliari 2 – Steven van der Linden
Liberto / Soldato 2 - Riccardo Romeo
Littore / Farnigliari 3 – Yannis Francoise
Begeleiding door -  Cappella Mediterranea

Het verhaal


De Romeinse keizer Nerome is verliefd op de courtisane Poppea; hij wil haar tot vrouw nemen en zijn wettige echtgenote Ottavia verstoten. Nerone's leermeester Seneca acht deze plannen moreel en politiek verwerpelijk en moet zijn tegenstand met gedwongen zelfmoord bekopen. De wanhopige Ottavia besluit Poppea te laten vermoorden en dwingt Ottone, Poppea's voormalige geliefde, door middel van chantage om de aanslag te volbrengen. Ottone roept hierbij de hulp in van Drusilla, die hij destijds voor Poppea verlaten heeft. Verscheurd door liefde en wrok besluipt Ottone, gehuld in Drusilla's mantel, de slapende Poppea. De moord wordt echter verijdeld door Amore, die belooft ervoor te zorgen dat Poppea diezelfde dag nog tot keizerin wordt gekroond. Drusilla, wier mantel herkend is, wordt opgepakt en naar Nerone gebracht, die haar scherp ondervraagt. Om Ottone te beschermen neemt zij alle schuld op zich. Als Ottone dit hoort, vertelt hij de ware toedracht. Hij wordt verbannen, en als beloning voor de door haar betoonde trouw mag Drusilla hem vergezellen. Nerone heeft nu een goede reden om Ottavia te verstoten en verbant haar voorgoed uit Rome. Poppea wordt tot keizerin gekroond, en in een euforisch slot duet bezingen Nerone en Poppea hun liefde.