TYPHOON

Introdans | Kristina de Châtel
Dansvoorstelling Typhoon van Krisztina De Châtel wordt in het voorjaar 2025 opnieuw uitgevoerd door de dansers van Introdans.
Fr. 2 Mai 2025 20:00
Fr. 2 Mai 2025
20:00
  • Fr. 2 Mai 2025
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Introdans komt met een monumentale krachtmeting in minimalistische dans.

In een rustige openingsscène, op de kalme pianoklanken van Simeon ten Holt's Canto Ostinato, bereiden dansers zich voor op wat komen gaat. Ze leunen alsof ze tegen de wind in staan, hun armen snijden door de lucht. Het lijkt alsof ze zich klaarmaken voor een gevecht. Plotseling overstemt het geluid van opkomende windmachines de zachte pianomuziek. De dansers ademen diep in en beginnen fier en trots te vechten tegen deze (onzichtbare) kracht, die ze al dansend tastbaar maken.

In het voorjaar van 2025 wordt de indrukwekkende dansvoorstelling Typhoon (1986) van choreograaf Krisztina De Châtel opnieuw uitgevoerd door de dansers van Introdans. De voorstelling, waarin De Châtel's minimalistische stijl wordt getest als een vliegende storm, brengt de choreografische precisie van De Châtel samen met de kracht van de windmachines.

Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, legt uit dat hij altijd al bewondering heeft gehad voor het minimalistische werk van Krisztina De Châtel. Hij benadrukt het belang van het behouden en opnieuw uitvoeren van bestaande choreografieën, om te voorkomen dat dans snel vergeten wordt en om een nieuw publiek kennis te laten maken met deze indrukwekkende werken.

Voor Typhoon werkte Krisztina De Châtel samen met beeldend kunstenaar Peter Vermeulen en componist Simeon ten Holt. Vermeulen, die bekend staat om zijn werk met energie en bewegende beelden, bedacht het concept om dansers rechtstreeks te laten strijden met de onvoorspelbare krachten van de wind. Met drie windmachines, variërend van een zachte bries tot een krachtige storm, creëerde hij een omgeving waarin de dansers de uitdaging aangaan die De Châtel voor hen heeft bedacht.