Lights of Berlin

Leonkoro Quartet
Waan je door verschillende stijlperiodes van Berlijn met het Leonkoro Quartet.
Sa. 18 Jan 2025 20:00
Sa. 18 Jan 2025
20:00
  • Sa. 18 Jan 2025
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Het Leonkoro Quartet uit Duitsland heeft de Concertgebouw Young Talent Award 2024 gewonnen

In het Lights of Berlin programma presenteert het Leonkoro Quartet werken van Mozart, Hindemith en Mendelssohn. Alle drie de componisten hebben een link met Berlijn. Zo heeft Mozart zijn werk String Quartet No. 23 in F major, KV 590 op gedragen aan de Pruisische Koning. Hindemith heeft een tijd in Berlijn gewoond en hier zich door diverse laten inspireren. Ook de componist Mendelssohn is opgegroeid in Berlijn. Dus waan je zelf door verschillende stijlperiodes in Berlijn met de drie werken.

Het in 2019 in Berlijn opgerichte String Quartet kan nauwelijks treffender worden beschreven dan in de recensie die in januari 2022 in de Frankfurter Allgemeine Zeitung verscheen. Het ensemble wordt omlijst door de broers Jonathan en Lukas Schwarz op eerste viool en cello, terwijl de middenstemmen worden gevormd door Amelie Wallner op tweede viool en Mayu Konoe op altviool. Leonkoro, in het Esperanto: Leeuwenhart, verwijst niet toevallig naar het kinderboek van Astrid Lindgren over twee broers, het verhaal plaatst de ernstige realiteit van de dood tegenover een groot en oprecht verlangen naar comfort en troost - een sentiment dat in het strijkkwartetrepertoire meermaals aan bod komt. 

In 2022 oogstte het Leonkoro Quartet een reeks prestigieuze onderscheidingen

In 2022 oogstte het Leonkoro Quartet een reeks prestigieuze onderscheidingen, waarmee ze hun plaats onder de meest gevierde ensembles van hun generatie verstevigden. In maart ontvingen ze de zeer prestigieuze Jürgen Ponto Foundation Muziekprijs, een tweejaarlijkse prijs voor uitmuntende strijkkwartetten. Vervolgens zegevierde het kwartet tijdens de International String Quartet Competition in de Londense Wigmore Hall, waar ze de 1e prijs wonnen en een verzameling van 9 speciale prijzen, waaronder vertolkingen, residenties en concertprijzen. 

Hun triomfantelijke reis voortzettend, veroverde het kwartet de hoogste eer - de 1e prijs - op het Concours International de Quatuor à Bordeaux in mei. Hun uitzonderlijke optredens maakten niet alleen indruk op de gewaardeerde jury maar wisten ook het publiek te boeien, waardoor het kwartet zowel de Publieksprijs als de Prijs voor Jong Publiek in ontvangst mocht nemen. Kort daarna werden ze uitgenodigd om deel te nemen aan het BBC Radio 3 New Generation Artists programma, waar ze van 2022 tot 2024 aan zullen deelnemen.

In november 2022 behaalde het kwartet nog een opmerkelijke prestatie toen ze de MERITO String Quartet Award ontvingen. In tegenstelling tot conventionele competities worden met deze prijs geselecteerde kwartetten een jaar lang beoordeeld door een panel van gerenommeerde strijkkwartetmusici. Het uitzonderlijke muzikantschap en talent van het Leonkoro Quartet werden naar behoren erkend, en ze zullen vier jaar lang ondersteund worden door de MERITO String Instrument Trust, inclusief een compositieopdracht.

De reeks onderscheidingen gaat dit voorjaar verder: In maart 2024 ontving het Leonkoro Quartet de Young Talent Award van het Concertgebouw Amsterdam, het startpunt van een langdurige relatie. Een week later volgde de bekendmaking als Borletti- Buitoni Trust prijswinnaars, een grote eer en een prachtige ondersteuning voor het kwartet en zijn werk.

Naast hun academische bezigheden in kamermuziek onder de voogdij van Heime Müller (Artemis Quartet) aan de Musikhochschule Lübeck, studeert het kwartet sinds 2020 bij Günter Pichler (Primarius Alban Berg Quartet) aan het Kamermuziekinstituut van de Escuela Superior de Música Reina Sofía Madrid. Opmerkelijke mentoren van het ensemble zijn Eckart Runge en Gregor Sigl (Artemis Kwartet), evenals pianist Alfred Brendel, met wie het Leonkoro Kwartet regelmatig samenwerkt.

In het najaar van 2023 bracht Mirare het eerste album van het ensemble uit met het Strijkkwartet van Maurice Ravel en het Strijkkwartet Op. 41 nr. 3 van Robert Schumann, dat slechts een paar weken later werd bekroond met de Choc de Classica l'année 2023. In het voorjaar van 2024 starten het Leonkoro Quartet en het prestigieuze platenlabel Alpha Classics een langdurig samenwerkingsverband.

In het seizoen 2023/2024 maakt het Leonkoro Kwartet debuten in de Berliner Philharmonie, de Kölner Philharmonie, de Flagey Brussel, het Concertgebouw Amsterdam en het Konzerthaus Wien, om er maar een paar te noemen, en gaan de musici naar gerenommeerde festivals als het Rheingau Music Festival, de Strijkkwartet Biënnale Parijs, de Heidelberg Fruehling. Bovendien zet het kwartet zijn residentie in Leeds voort. 

 

Guthaben

Het Leonkoro Quartet vertegenwoordigt Pirastro als Pirastro Artists en dient als Henle App Ambassadeurs. Jonathan bespeelt een fraaie JB Guadagnini die in bruikleen is gegeven door de Beares International Violin Society. Amelie Wallner bespeelt een Vicenzo Postiglione viool, gul ter beschikking gesteld door een particuliere donateur. Mayu Konoe bespeelt een altviool van Lorenzo Storioni, welwillend ter beschikking gesteld door een particuliere sponsor. Lukas Schwarz bespeelt een cello van Carlo Tononi, Venetië (ca. 1720), uitgeleend door de Beares International Violin Society.

Bruisend Klassiek, waar jonge én oude meesters de essentie van kamermuziek omarmen.

De verschillende optredens kennen winnaars van diverse prijzen en omvatten alle periodes van de kamermuziek, van oude meesters tot hedendaagse composities uit de 20e eeuw. Van betoverende strijk- tot verrassende saxofoonkwartetten, elk concert belooft een unieke muzikale ervaring te zijn.

Bruisend klassiek is niet alleen een serie voor de échte liefhebbers, maar ook voor degene die kennis willen maken met de prachtige klanken van de crème de la crème van ensembles. De musici nemen je mee terug naar de kern van kamermuziek, waar het intieme gevoel van de huiskamer samensmelt met een echte connectie tussen de musici en het publiek. 

Terwijl je geniet van de voorstelling, word je verwend met een glaasje bruisende bubbels. Genieten van de muziek en het gezelschap is de perfecte combinatie voor een avondje uit! 

Programm

W.A. Mozart -  String Quartet No. 23 in F major, KV 590 (Prussian Quartet No. 3)

P. Hindemith - String Quartet 2 in F minor, op. 10 

- Pauze -

F. Mendelssohn Bartholdy - String Quartet No. 4 in E minor, op. 44 Nr. 2 MWV R 26