Fairy Tales

Maria en Nathalia Milstein
Maria en Nathalia Milstein nemen je mee in sprookjesachtige muzikale wereld.
Do. 20 Feb 2025 20:00
Do. 20 Feb 2025
20:00
  • Do. 20 Feb 2025
    20:00
    Incl. garderobe
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Met hun programma Fairy Tales spelen beide sprookjesachtige werken van Prokoviev, Medtner, De Falla en Grieg.

Met hun programma Fairy Tales spelen beide sprookjesachtige werken van Prokoviev, Medtner, De Falla en Grieg. Ontdek in de stukken verhalen en laat je meevoeren door klanken die je betoveren. Ze nemen je mee van het warme spaanse zuiden van Da Falla tot het koude Noorwegen van Grieg.

De zusjes Maria en Nathalia Milstein groeiden op in een familie van musici, zij begonnen als viool-piano duo samen te spelen zodra hun leeftijdsverschil - 10 jaar - dat toeliet. In 2017 brachten de twee hun eerste cd La Sonate de Vinteuil uit op het Mirare label. Deze opname werd door de internationale pers lovend ontvangen en door de Volkskrant uitgeroepen tot beste cd van 2017. Het tweede album van Maria en Nathalia Ravel Voyageur, uitgebracht in 2019, kreeg eveneens internationale erkenning en werd bekroond met de prestigieuze Diapason d'Or. Het duo treedt in Europa regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, BOZAR in Brussel, Diligentia in Den Haag, De Bijloke in Gent, de Philharmonie in Essen en het Teatro Ristori in Verona, en wordt regtelmatig uitgenodigd te verschijnen op toonaangevende festivals als La Roque d'Anthéron, La Folle Journée, het Colmar International Festival, Thüringer Bachwoche en in Nederland bij het Oranjewoudfestival, Wonderfeel en het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. In 2024 neemt het duo de complete werken voor viool en piano van Franz Schubert op (Mirare).

 

Maria Milstein

Maria Milstein is prijswinnaar van verschillende internationale concoursen zoals Città di Brescia, Rodolfo Lipizer en het ARD Concours. In 2016 ontving zij de Borletti-Buitoni Fellowship en in 2018 de Nederlandse Muziekprijs - de hoogste onderscheiding voor een klassieke musicus in Nederland.

Samen met Hannes Minnaar en Gideon den Herder vormt Maria het succesvolle Van Baerle Trio.Maria studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam bij Ilya Grubert, in Londen bij David Takeno and aan de Chapelle Musicale Reine Eilsabeth in Brussel bij Augustin Dumay. Zij speelt op de “Herman Krebbers” viool van Michel Angelo Bergonzi en met de Léonard Tourte strijkstok van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zij is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Nathalia Milstein

Nathalia Milstein won in 2015 de Dublin International Piano Competition en in 2017 de Young Soloists Prize van de Médias Francophones Publics. Nathalia is als recitalist op prestigieuze podia te horen in zowel Europa als de VS, in zalen als Wigmore Hall/London, Gewandhaus/Leipzig, Pierre Boulez-saal/ Berlijn en Carnegie Hall in New York, en wordt uitgenodigd op te treden op festivals zoals La Roque d'Anthéron, Flâneries Musicales de Reims, La Folle Journée, New Ross Piano Festival, Lille Piano Festival, Zaubersee Festival en Radio France Festival.


Wat zegt de pers over het Milstein duo

Milstein is a big personality with her own very recognisable sound. This already makes her a rare breed in the violin universe. Her tone is full of nostalgia, depth and a certain fragility – reminiscent of the young Menuhin... There are no technical limitations. The sisters feel totally free to play as fast and as soft as they want. The result is breathtaking." - ⭐⭐⭐⭐⭐ Biëlla Luttmer, de Volkskrant, November 2017 (on La Sonate de Vinteuil)


"…… violinist Maria, with her expressive tone and acute sense of line and direction, and her sister Nathalia, who supports flawlessly and with initiative from beginning to end. It is a pleasure to finally hear the Saint-Saëns Sonata given the serious attention that it deserves. It is absolutely not soggy madeleine-music, but powerful and pure nostalgia, as Swann and Proust experienced it a century ago." - ⭐⭐⭐⭐⭐


Peter van der Lint, Trouw, November 2017 (on La Sonate de Vinteuil)

"The salon-like intimacy of the balance between the violin and the piano is totally appropriate, and the transparent detailing of the textures seems effortless, too. It’s hugely enjoyable, however much you know about Proust." - ⭐⭐⭐⭐


Bruisend Klassiek, waar jonge én oude meesters de essentie van kamermuziek omarmen.

De verschillende optredens kennen winnaars van diverse prijzen en omvatten alle periodes van de kamermuziek, van oude meesters tot hedendaagse composities uit de 20e eeuw. Van betoverende strijk- tot verrassende saxofoonkwartetten, elk concert belooft een unieke muzikale ervaring te zijn. 

Bruisend klassiek is niet alleen een serie voor de échte liefhebbers, maar ook voor degene die kennis willen maken met de prachtige klanken van de crème de la crème van ensembles. De musici nemen je mee terug naar de kern van kamermuziek, waar het intieme gevoel van de huiskamer samensmelt met een echte connectie tussen de musici en het publiek. 

Terwijl je geniet van de voorstelling, word je verwend met een glaasje bruisende bubbels. Genieten van de muziek en het gezelschap is de perfecte combinatie voor een avondje uit!

Programm

S. Prokofiev - Sonate in D nr.2, op.94bis

M. De Falla/Kochańsky - Siete Canciones populares Españolas

- Pauze - 

N. Medtner - Twee Canzonas en Dansen, op.43

E. Grieg - Sonate in c, nr. 3, op.45