And They Danced

Ardemus Kwartet
Beleef een muzikale reis met dansen uit verschillende tijden en culturen.
Do. 20 März 2025 20:00
Do. 20 März 2025
20:00
  • Do. 20 März 2025
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Muziek en dans zijn al duizenden jaren met elkaar verbonden.

Muziek en dans hebben veel gemeenschappelijke elementen – het ritme, het gevoel van spanning en ontspanning, het directe effect op de emoties van het publiek en het vermogen om mensen met elkaar te verbinden.

Ze zijn niet alleen verwant, ze zijn ook verweven, want muziek en dans zijn al duizenden jaren met elkaar verbonden. Voordat muziek en dans kunstvormen werden, hoorden zingen, klappen en dansen altijd al bij elkaar in de folklore. Componisten uit alle tijden lieten zich inspireren door de verschillende dansvormen of schreven bewust dansbare muziek. Beleef een muzikale reis met dansen uit verschillende tijden en culturen. 

Guthaben

Het Ardemus Quartet is een D'Addario Woodwinds artiest.
Lisa Wyss – sopraansaxofoon
Lovro Merčep – altsaxofoon
Jenita Veurink – tenorsaxofoon
Deborah Witteveen – baritonsaxofoon

B I O G R A F I E  A R D E M U S  Q U A R T E T

Vier muzikanten uit drie verschillende landen met een gemeenschappelijk doel: het delen van hun passie voor muziek. Het Ardemus Quartet is jong, energiek en dynamisch, en wanneer ze op het podium staan, stralen ze een aanstekelijk enthousiasme uit. Het kwartet treedt op in Nederland en in heel Europa en was reeds te gast op vele festivals, waaronder het International Chamber Music Festival Utrecht (NL), Grachtenfestival Amsterdam (NL), Wonderfeel Festival (NL), Schleswig-Holstein Musik Festival (DE), Festival Westfalen Classics (DE), Festival Next Generation in Bad Ragaz (CH), Osor Musical Evenings (HR), St. Mark's Festival Zagreb (HR), en speelde in concertzalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Lisinski Hall Zagreb, Izumi Hall Osaka, Konzerthaus Berlin, Scala Basel en het BOZAR Brussel. Sinds de oprichting in Amsterdam (2014) heeft het Ardemus Quartet diverse prijzen bij nationale en internationale concoursen gewonnen: Boris Papandopulo Competition in Zagreb (2015), Grachtenfestival Concours in Amsterdam (2016), International Competition for Young Musicians Ferdo Livadić in Samobor (2016), en was in de halve finale van de Osaka International Chamber Music Competition in Japan (2017). In 2018 toerde het kwartet door Nederland als finalist van de Dutch Classical Talent Award. Zij werkten samen met regisseurs Annechien Koerselman en Margrith Vrenegoor, met pianisten Boris Kusnezow en Mario Häring, het Cantus Ensemble en componisten Tijmen van Tol, Davorin Kempf, Sanda Majurec en Donald Yu. In mei 2019 bracht het Ardemus Quartet hun debuut-cd "TRACES" uit bij Cobra Records. Het ensemble studeerde bij Arno Bornkamp en Sven Arne Tepl aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel en Gilles Millet (Quatuor Danel). Ze volgden masterclasses bij Luc-Marie Aguera (Ysaÿe Quartet), Prof. Eberhard Feltz (HfM Hans Eisler Berlin), Lukas Hagen (Hagen Quartett), Petr Prause (Talich Quartet), Stefan Metz (Orlando Quartet), Donald Grant (Elias Quartet) en Misha Amory (Brentano Quartet).


Bruisend Klassiek, waar jonge én oude meesters de essentie van kamermuziek omarmen.

De verschillende optredens kennen winnaars van diverse prijzen en omvatten alle periodes van de kamermuziek, van oude meesters tot hedendaagse composities uit de 20e eeuw. Van betoverende strijk- tot verrassende saxofoonkwartetten, elk concert belooft een unieke muzikale ervaring te zijn.

Bruisend klassiek is niet alleen een serie voor de échte liefhebbers, maar ook voor degene die kennis willen maken met de prachtige klanken van de crème de la crème van ensembles. De musici nemen je mee terug naar de kern van kamermuziek, waar het intieme gevoel van de huiskamer samensmelt met een echte connectie tussen de musici en het publiek. 

Terwijl je geniet van de voorstelling, word je verwend met een glaasje bruisende bubbels. Genieten van de muziek en het gezelschap is de perfecte combinatie voor een avondje uit! 

Programm

Georg Friedrich Händel - Water Music, Suite No. 2 (arr. D. Sremec) 

Maurice Ravel -  Le tombeau de Couperin (arr. L. Merčep) 

Jean Françaix - Petit Quatuor pour saxophones 

Guillermo Lago - Ciudades 

- Pauze - 

Ferenc Farkas - Old Hungarian Dances 

Béla Bartók - Romanian folk dances (arr L. Merčep) 

Astor Piazzolla - Histoire du Tango (arr. C. Voirpy) 

Manuel de Falla - Danze Espagnole from La vida breve (arr. J. Luna)