Ode to Joy

Stiftfestival
Dit is een van de eerste uitvoeringen van dit voor Osvaldo Golijov zeer persoonlijke werk, vol humor, grenzeloze fantasie en brille, op speciaal verzoek van de componist.
Mi. 21 Aug 2024 19:30
Mi. 21 Aug 2024
19:30
  • Mi. 21 Aug 2024
    19:30
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Dit is een van de eerste uitvoeringen van dit voor Golijov zeer persoonlijke werk, vol humor, grenzeloze fantasie en brille, op speciaal verzoek van de componist.

Het Stiftfestival staat voor avontuur, sfeer, intimiteit, durf en het overbrengen van diepe emoties. Dit concert brengt deze elementen prachtig samen.

Onze Composer in residence, wereldster Osvaldo Golijov schreef in 2022 zijn octet Ever Yours, een ode aan diepe vriendschap, geïnspireerd door het geliefde Kwintenkwartet van Haydn. ‘I took this innocent tune for a trip to the stars’, aldus Golijov. Dit is een van de eerste uitvoeringen van dit voor Golijov zeer persoonlijke werk, vol humor, grenzeloze fantasie en brille, op speciaal verzoek van de componist. En na de pauze met wellicht het beroemdste werk uit de klassieke muziekgeschiedenis: de negende van Beethoven, hier ‘op z’n Stifts’ in een fonkelend nieuwe jasje gestoken. Deze versie voor negen instrumentalisten en vier zangers is intiemer maar zeker niet minder pakkend en overrompelend – de ultieme ode aan broederschap en vrijheid.

Artistiek leider Daniel Rowland: ‘Ik hoorde de premiere van dit geniale arrangement door geliefde Vladimir Mendelssohn van Beethoven’s 9e symfonie in Kuhmo in juli 2021, en vond het verbluffend: intiem en dramatisch, meer direct en levendig dan ooit, met talloze details die ik nooit eerder gehoord had, en in het laatste deel een fenomenale apotheose. Ik ben buitengewoon blij en trots om dit vanavond in ons festival te presenteren‘.

‘I took this innocent tune for a trip to the stars’

Osvaldo Golijov

Guthaben

Solisten:
Sophie Klusmann, sopraan
Barbara Kozelj, mezzo
Patricio Arroyo, tenor
Tomas Kildisius, bariton

Programm

Osvaldo Golijov: Lullaby and Doina
Joseph Haydn: Strijkkwartet Op. 76/2, kwintenkwartet
Osvaldo Golijov: Ever Yours, voor strijkoctet

Ludwig van Beethoven (arr. Vladimir Mendelssohn): Negende symfonie