Steven Kamperman’s Adventures of Prince Achmed

Steven Kamperman & Eric Vloeimans
The Adventures of Prince Achmed neemt je mee op een muzikaal avontuur door het Oosten, waar film en muziek samensmelten.
Fr. 31 Jan 2025 20:30
Fr. 31 Jan 2025
20:30
  • Fr. 31 Jan 2025
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

De muziek is geïnspireerd op de oriëntaalse traditie, waarbij Kamperman putte uit zijn decennialange ervaring met Turkse en Arabische makams.

Steven Kamperman schreef een nieuwe soundtrack voor de toverachtige animatiefilm Die Abenteure des Prinzen Achmeds van Lotte Reiniger uit 1926, de eerste avondvullende animatiefilm uit de beginjaren van de cinema. Niet getekend, zoals bij Disney, maar tot in oogverblindende details geknipt! 
 
Met de verfilmde verhalen uit 1001 Nacht als leidraad is ook de muziek geïnspireerd op de oriëntaalse traditie, waarbij Kamperman putte uit zijn decennialange ervaring met Turkse en Arabische makams. Maar wie zijn werk kent weet dat het altijd vele lagen en wendingen kent. Door de melodische rijkdom heen klinken dus ook hedendaags gecomponeerde klanken en gekruide improvisaties, waardoor er een heel eigen gekleurd universum ontstaat. Voor de samenwerking met de lyrische trompetfluisteraar Eric Vloeimans schreef Kamperman bovendien een speciale ouverture, die de bezoeker in de beste operatraditie al voorbereidt op wat komen gaat. 

Guthaben

Steven Kamperman - altklarinet, melodica, slagwerk, composities 
Hamid Reza Behzadian - Indiase gitaar, lapsteel, mondharmonica 
Esat Ekincioğlu - contrabas
Met speciale gast Eric Vloeimans - trompet 

Hamid Reza Behzadian

Hamid Reza Behzadian is Iraans van origine, maar studeerde cum laude af in Indiase klassieke muziek aan het conservatorium in Rotterdam bij Chiranjib Chakraborty, Hariprasad Chaurasia en Ratan Bharati. Behzadian excelleert niet alleen op diverse snareninstrumenten (waarbij hij ook niet voor elektronische effecten terugdeinst) maar maakt ook grote indruk met Iraanse blue notes op de mondharmonica. De virtuoze Turkse bassist Esat Ekincioğlu tourt de hele wereld rond met zijn AVA Trio en wie zijn rake grooves en improvisaties hoort begrijpt meteen waarom. 
 
The Adventures of Prince Achmed maakt een muzikaal avontuurlijke reis door het oosten, waarbij de muziek de film begeleidt, maar de film net zo goed de muziek. 
 
Dit project is tot stand gekomen middels een compositiebeurs van het Fonds Podiumkunsten.