Masters of Anatolia - Turkse Troubadours

Ayfer Vardar & Feryal Öney
Feryal Öney en Ayfer Vardar steken een traditioneel Turks repertoire in een modern jasje. 
Sa. 30 Nov 2024 20:00
Sa. 30 Nov 2024
20:00
  • Sa. 30 Nov 2024
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Zo is er nauwelijks een beter bewijs denkbaar van de vitaliteit en diversiteit tot op de dag van vandaag van de Anatolische muziek.

Troubadour-vrouwen Feryal Öney en Ayfer Vardar uit Turkije hebben de handen ineengeslagen en steken traditioneel Turks repertoire in een modern jasje.  Komende november komen ze naar Nederland met het project ‘Vrouwelijke Troubadours’ als onderdeel van het nieuwe seizoen van serie ‘Masters of Anatolia’. Ayfer Vardar vertegenwoordigt de jongste generatie traditionele Turkse sterren, Feryal Öney zit daar net een halve generatie voor, en samen bestrijken ze een breed publiek door alle generaties heen. 
 
De makers gingen voor inspiratie niet alleen terug naar de hoogtijdagen van de Ottomaanse cultuur. Vrouwen maakten toen zowel in de hoogste kringen als op de kleinste dorpjes geregeld muziek met elkaar, muziek voor bruiloften en partijen. Maar ook toen was dit alles niet nieuw.  In de oudheid waren zoals we op in Turkije gevonden vazen kunnen zien vrouwen al volop betrokken bij het muziekleven, en de invloeden sijpelen na duizenden jaren nog door in de muziek van Anatolië.  
 
Maar Feryal Öney en Ayfer Vardar verwerken ook modernere invloeden in hun muziek. In hun jonge jaren luisterden ze thuis naar platen en cassettes van hun ouders met Aşık Mahsuni Şerif, Aşık Davud Sulari, Neşet Ertaş, Aşık Gülabi en Aşık Veysel. Allemaal mannen, maar ze wierpen zich vervolgens ook op vrouwelijke heldinnen als Sakine Bacı, Fatma Kamile, Seher Abdal, Güzide Ana, Şah Turna, terwijl ze ook het feministische pionierswerk van Sezen Aksu als voorbeeld noemen. Zo is er nauwelijks een beter bewijs denkbaar van de vitaliteit en diversiteit tot op de dag van vandaag van de Anatolische muziek. Zaterdag 30 november in de Grote Kerk in Enschede: Masters of Anatolia - Turkse Troubadours

Wat is Masters of Anatolia?

Masters of Anatolia is een doorlopend muzikaal festival in de vorm van een serie concertavonden. Samen met zeven vooraanstaande Nederlandse muziekpodia, verspreid over het hele land, halen we de rijke muziekcultuur uit Turkije naar Nederland. Het festival presenteert toonaangevendste meester-instrumentalisten en -vocalisten die hun muzikale inspiratie uit hun Anatolische wortels halen.  

Masters of Anatolia is een initiatief van Stichting Mystiek Mediterrane Muziek in samenwerking met diverse vooraanstaande concertzalen in Nederland.