Hoeveel kunnen we aan

Djûke Stammeshaus
Een voorstelling over de zoektocht naar zingeving als radertje in een grote organisatie, met herkenbare dilemma’s in een wereld vol conflict. 
Fr. 10 Okt 2025 20:30
Fr. 10 Okt 2025
20:30
  • Fr. 10 Okt 2025
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede
    Ab Mi. 14 Mai 2025 12:00

Energiek duikt ze in tegenstrijdige meningen over migratie, van compassie tot afkeer en alles daartussenin, en toont ze hoe elk mens vol gelaagdheid zit. 

Djûke Stammeshaus maakte een carrièreswitch: van de Rijksoverheid naar het theater. Ze neemt je mee op een meeslepende reis vol humor en muziek, over migratiedilemma’s in het hart van de Europese macht. 
 
Stel. Je werkt in Brussel, en denkt mee over migratie. Wat zou je willen: grenzen dicht? Iedereen toelaten? Klakkeloos beleid uitvoeren? Stap in het avontuur van Djûke, die werkte op het migratiedossier in de politieke leeuwenkuil van de Europese Unie. Bepakt met kokerrok, dagboek en ‘musicalknop’ als vrolijke noot in de bureaucratische blackbox, geeft ze een unieke blik achter de schermen van dit wereldtoneel. Hoe behoud je je eigen idealen in een omgeving waar deadlines en landsbelangen topprioriteit zijn?  
 
Met anekdotes, liedjes, een lach en een traan neemt Djûke het publiek mee langs haar werkervaringen, van Brussel tot Kamp Moria. Energiek duikt ze in tegenstrijdige meningen over migratie, van compassie tot afkeer en alles daartussenin, en toont ze hoe elk mens vol gelaagdheid zit. Een voorstelling over de zoektocht naar zingeving als radertje in een grote organisatie, met herkenbare dilemma’s in een wereld vol conflict. 
 

Guthaben

Tekst, muziek en spel: Djûke Stammeshaus 
Regie, tekstadvies en posterbeeld: David Meijer  

Gedreven door idealen en haar gemengde roots begon Djûke Stammeshaus (1992) haar carrière bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie op het dossier migratie. Vervolgens vertegenwoordigde ze Nederland op de dossiers Oekraïne, Rusland, Oost-Europa, Centraal-Azië en Afrika. In 2022 leverde ze haar diplomatieke paspoort in, om theater te maken en een nieuwe snaar te raken op het grote migratievraagstuk. Want hoeveel kunnen we aan? Actueler dan ooit!