PASSIE VOOR BACH - Ich armer Mensch

Ensemble Himmelsburg
Besef dat de mens zondig is staat centraal in laatste concert van een nieuwe serie Passie voor Bach van Ensemble Himmelsburg
So. 26 Mai 2024 11:00
So. 26 Mai 2024
11:00
  • So. 26 Mai 2024
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. Kom, met korting, luisteren naar alle vier concerten!

Ich armer Mensch is de titel van alweer het vierde en laatste concert van Ensemble Himmelsburg van het seizoen 2023/2024. In de werken van Bach en vriend en collega Telemann die worden gespeeld staat het zondebesef centraal. Zondagmorgen 26 mei 2024 in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede.

Dat de mens zondig is stond voor Luther centraal en daarom is ook Bachs kerkmuziek doordrenkt van die gedachte. Dit zondebesef leverde overigens wel weer fraaie composities op. Bij Bach, maar ook bij zijn goede vriend Telemann, getuige een van diens cantates voor tenor-solo.

In de herfst van 1726 schreef ook Bach een reeks solo-cantates, waaronder een voor tenor die een opvallend 'passie-karakter' heeft. Zo komen we een aria tegen met de beginwoorden 'Erbarme dich!' Die uitroep zou Bach vier maanden later gebruiken in een heel andere aria, in zijn Matthäus-Passion.

Het programma wordt aangevuld met werken van collega's van Bach en Telemann die werkzaam waren in Berlijn en in Dresden.

Voor het vierde seizoen op rij werken Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro. Deze korting wordt tijdens het bestellen automatisch berekend. 

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

'Het is muziek die iets bij je raakt'

Erik Olsman, bassist in Ensemble Himmelsburg

Guthaben

Ensemble Himmelsburg:
-Pieter Dirksen: muzikale leiding en klavecimbel
-Carla Leurs: solo-viool
-Carola Ligt: fluit
-Erna de Koning: hobo
-William Knight: tenor

Programm

-J.D. Heinichen -  Concerto voor fluit en hobo in g-klein, S. 238
-G.Ph. Telemann - Cantate Ach, wo bin ich hingeraten, TWV 1:41
- J.S. Bach - Cantate Ich armer Mensch ich Sündenknecht, BWV 55
-J.G. Pisendel: Concerto voor viool in Es, JunP I.3