Phoenix

Amsterdam Sinfonietta & Lucas en Arthur Jussen
Nederlandse pianobroers sluiten bondje met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta voor concert met oud en nieuw klassiek werk
Fr. 1 Dez. 2023 20:00
Fr. 1 Dez. 2023
20:00
  • Fr. 1 Dez. 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Anka Kuşu (Phoenix) is een virtuoos pianoconcert, doordongen van oosterse ritmes

Als de Nederlandse pianobroers Lucas en Arthur Jussen op vrijdag 1 december in het Enschedese Muziekcentrum samen met Amsterdam Sinfonietta het podium beklimmen, staan er zowel oude als moderne klassieke werken op het programma. Maar in alle gevallen kan het publiek rekenen op topkwaliteit.

Speciaal voor Lucas en Arthur Jussen, en mede in opdracht van Amsterdam Sinfonietta, schreef de Turkse componist en pianist Fazil Say Anka Kuşu (Phoenix), gebaseerd op de Perzische mythologische koningsvogel Simurgh, die gelijkenissen vertoont met het westerse fabeldier Phoenix. Het virtuoze pianoconcert is doordrongen van oosterse ritmes.

Het concert opent met These words... van Arvo Pärt. Dit gebed is bedoeld om mensen te weerhouden van misdaad en niet toe te geven aan menselijke zwaktes.

Amsterdam Sinfonietta sluit af met het indrukwekkende Adagio uit de Tiende symfonie van Gustav Mahler. Zijn laatste, onvoltooide werk is een lied van pijn en wanhoop over de ontrouw van zijn jonge vrouw Alma.  
   

  
  

Klik HIER voor een interview met de pianobroers Jussen over het werk Phoenix van Fazil Say dat ze met Amsterdam Sinfonietta gaan spelen in een uitverkocht Muziekcentrum

Bestandteil von

'You realise that this is not usual. They are not just two good pianists playing together. They sense each other’s most small, individual little bit of interpretation'

Sir Neville Marriner, Britse violist en dirigent (1924-2016)

Guthaben

Amsterdam Sinfonietta:
Candida Thompson, leiding & viool  
Lucas & Arthur Jussen, piano 

Wie zijn Lucas en Arthur Jussen?
Lucas en Arthur Jussen werden in 1993 en 1996 geboren in Hilversum. Hun moeder is dwarsfluitdocent, hun vader paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest. Ze kregen onder anderen les van Jan Wijn en Maria João Pires.
In 2006 speelden de broers al samen een Mozart-concert in het Concertgebouw, onder leiding van Jaap van Zweden. In 2010 volgde hun eerste cd bij Deutsche Grammophon. The Russian Album (2021) en Dutch Masters (2022) zijn hun meest recente platen. Ze wonnen al vele prijzen, waaronder Edisons.

Programm

- Pärt - These words…  
- Say  - Anka Kuşu, voor kamerorkest en piano vier handen (Nederlandse première) 
- Schubert - Allegro Lebensstürme, D947, voor piano vierhandig    
- Mahler - Adagio uit Symfonie nr. 10 (versie voor strijkorkest)