Requiem voor de onwerkelijkheid

Silbersee
Silbersee in coproductie met Consensus Vocalis.
Fr. 4 Apr 2025 20:00
Fr. 4 Apr 2025
20:00
  • Fr. 4 Apr 2025
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Een betoverende ontmoeting met filosofie en muziek

Requiem voor de Onwerkelijkheid is een licht filosofische en muzikale voorstelling, geschreven door niemand minder dan Toon Tellegen. Wanneer de ik-figuur, gespeeld door Hans Croiset, een bijzondere ontmoeting heeft met een engel, neemt hij afscheid van de ‘onwerkelijkheid’, die volgens de engel het leven is.

Toon Tellegen, de succesvolle auteur die met zijn geweldige dierenverhalen een nieuw genre aanboorde, schreef voor Requiem voor de Onwerkelijkheid een meeslepend verhaal zoals je van hem gewend bent: toegankelijk en licht filosofisch. 

Kleurrijke muziek
Corrie van Binsbergen componeert de muziek, die gezongen wordt door acht zangers van Consensus Vocalis. Pianist Albert van Veenendaal, drie allround performers (zang, tuba, doedoek, theremin) en Van Binsbergen zelf staan hen bij. Ondanks haar exclusieve focus op het componeren van de laatste jaren, zal Van Binsbergen voor deze voorstelling toch nog een keer haar gitaar pakken. De muziek is zeer kleurrijk: van jazz tot rock en van experimenteel tot zuivere harmonieën in de stijl van Arvo Pärt.

Krijg een plek in het decor
In Requiem voor de Onwerkelijkheid kan je zelf een object meenemen dat je herinnert aan een dierbare (overledene). Deze krijgt een plek in het decor en heeft een rol in de voorstelling. Na afloop neem je het object weer mee naar huis. Zaterdag 4 april 2025 in de Grote Kerk in Enschede: Requiem voor de onwerkelijkheid

Ik heb de onwerkelijkheid gevierd, haar bezocht tot aan de grenzen van mijn verbeelding, haar bewonderd, van haar gehouden. In de onwerkelijkheid heb ik gerust, heb ik liefgehad en geslapen, heb ik met de dood gevochten toen ik nog onoverwinnelijk was en heb ik muziek gemaakt: zelfs een requiem: voor haar, mijn onwerkelijkheid!

Toon Tellegen

Guthaben

Mis-en-espace en muzikale dramaturgie: Romain Bischoff
Tekst: Toon Tellegen
Muziek: Corrie van Binsbergen
Kostuums: Bart Hess
Decor: DoorDouwe
Performers: Corrie van Binsbergen, Hans Croiset, Sterre Konijn, Nestor Martinez Jara, Björk Níelsdóttir, Georgi Sztojanov en Albert van Veenendaal. 
Koor: Consensus Vocalis

Toon Tellegen (1941) is schrijver en dichter. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij de Theo Thijssenprijs, de Hendrik de Vriesprijs en de Constantijn Huygens-prijs. Hij schrijft gedichten en dierenverhalen, maar ook boeken over mensen, en onlangs licht absurdistische verhalen over God (God onder de mensen). Hij heeft inmiddels meer dan twintig dichtbundels op zijn naam staan. Een keuze daaruit verzamelde hij in Een van ons zal omkijken.

Hans Croiset (1935) is acteur en regisseur, bekend van theater en film. Hij is afkomstig uit een acteursfamilie, met vader Max, moeder Jeanne Verstraete en broer Jules Croiset in hetzelfde vak. Hij richtte in 1986 Het Nationale Toneel op, later deel van Het Nationale Theater, speelde in films als A Bridge Too Far (1977) en Grijpstra & De Gier (1979), en tv-series zoals Oud Geld en Dokter Deen en Ontving de Louis d'Or prijs in 1980 en 2017 voor beste mannelijke hoofdrol in respectievelijk Antigone en De Vader. Hans Croiset is lid van de Orde van Oranje-Nassau sinds 1977.

Corrie van Binsbergen (1957) is componist, gitarist en leider van Stichting Brokken waarmee ze grensoverschrijdende projecten initieert. Bekend werd ze met Corrie en de (Grote) Brokken. Verhalen en poëzie zijn sinds 2000 belangrijke drijfveren in haar carrière en ze werkte samen met vele schrijvers zoals Remco Campert, Kees van Kooten, Esther Gerritsen en Dimitri Verhulst. Met Toon Tellegen heeft ze een blijvende samenwerking. Van Binsbergen ontving in 1999 de VPRO/Boy Edgar Prijs. In 2012 werd zij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit.

Silbersee is geworteld in opera en maakt voorstellingen met de meest eigenzinnige talenten uit verschillende genres en vakgebieden. De stem staat centraal in alles dat we doen, hiermee geven we klank aan dat wat gehoord moet worden; thema’s zoals inclusie, ecologie en kunstmatige intelligentie. In 2027 willen Silbersee een volledig klimaatpositief productiehuis zijn dat geen enkel negatief effect heeft op milieu, op grondstoffenvoorraden en op de samenleving.

Consensus Vocalis, gevestigd in Enschede en het enige professionele vocale ensemble langs de gehele oostelijke landsgrens. De artistieke leiding van het koor is in handen van Imre Ploeg. Het koor heeft een breed repertoire variërend van Bach en Beethoven tot hedendaagse componisten als Pärt, Vasks, Gustavs, Welmers, Bank, van Rossem, Jeths, Torstensson en Rijpstra. Van a capella, opera en kamermuziek tot barok, nieuwe composities, muziektheater, jeugdvoorstellingen en de grote symfonische werken. (onder andere War Requiem van Britten, Beethoven IX, Requiem Mozart).