Workshopmusical Ilias

Theateralliantie
Word deel van het creatieproces van 'ILIAS'.
Fr. 12 Juli 2024 20:30
Fr. 12 Juli 2024
20:30
 • Fr. 12 Juli 2024
  20:30
  Incl. garderobe
  De Kleine Willem, Enschede

Help mee met het ontwerpen van Ilias de Musical.

‘Liefde vraagt niet om logica, liefde vraagt om een offer. Hetzelfde geldt voor oorlog.’ - Masoud Khalili, Afghaans revolutionair en dichter

Stefan Rokebrand, Sara Afiba, Bart Sietsema en anderen presenteren onder leiding van bedenker en auteur Jacob de Groot materiaal uit ILIAS, de Musical. Een nieuwe musical in ontwikkeling bij de Theateralliantie.

ILIAS, de musical wordt een hervertelling van de beroemde Trojaanse Oorlog. Vlammende taal en moderne beats brengen ons naar een oorlog die doet denken aan de Golfoorlogen in het Midden-Oosten. Het westen (de Grieken) bezet een gebied in het oosten (Troje), de oorlog zou drieduizend jaar geleden kunnen zijn, maar ook nu. Midden in de strijd speelt zich een dramatisch liefdesverhaal af, tussen twee mannen en één vrouw. ILIAS is een donderende musical in de maak, een spannend en opzwepend strijdlied over de offers die je brengt in oorlog, maar bovenal in de liefde.

Programma:

 • Start met korte inleiding ILIAS
 • Voorstelling
 • Nagesprek met publiek en de maker

Let op! Tijdens de voorstelling wordt er gebruik gemaakt van een stroboscooplamp. Bezoekers die gevoelig zijn voor flitsende lichten wordt aangeraden hier rekening mee te houden.

Bestandteil von

‘Liefde vraagt niet om logica, liefde vraagt om een offer. Hetzelfde geldt voor oorlog.’

Masoud Khalili, Afghaans revolutionair en dichter

Guthaben

Concept, tekst en muziek: Jacob de Groot
Muziek en arrangementen: Bart Sietsema
Muzikale productie: Jan van Eerd
Staging: Pim Veulings
Geluidsontwerp: Maarten Houdijk
Met: Jacob de Groot, Bart Sietsema, Sara Afiba, Dorien van Gent, Fjodor Jozefzoon, Milan Sekeris en Stefan Rokebrand

Over de Theateralliantie

In 2016 ontstaat bij zeven grote theaters het idee om als alliantie van theaters gezamenlijk initiatieven te ontplooien voor het in samenwerking met producenten uitbrengen van bijzondere theaterproducties. Een unieke ondernemende constructie waarbij de theaters een producent de opdracht geven een voorstelling te maken en waarbij het (financiële) risico mede door deze theaters wordt gedragen.

De Theateralliantie ontwikkelt en presenteert voor een groot publiek musicals en muziektheater- producties in Nederland, waarbij in de gehele organisatie en realisatie de kracht van samenwerking centraal staat. Producties van de Theateralliantie kenmerken zich door een goed verhaal (script), komen altijd tot stand vanuit de inhoud, worden ontwikkeld door verschillende makers die zich hebben bewezen in de podiumkunsten, benaderd vanuit een nieuwe actuele visie. Verhalen waarmee publiek in heel Nederland zich kan identificeren, zich kan laten verrassen en emotioneren en kan participeren.

Ontwikkeling van een musical

Uniek aan ILIAS, de Musical is het ontwikkelingstraject. Het ontwikkelen van een nieuw originele musical is een langdurig en kostbaar proces. Waar dit veelal achter gesloten deuren plaatsvindt, openen wij deze en brengen het maakproces naar het publiek toe. Voordat de productie als avondvullend grootschalige voorstelling wordt gepresenteerd, krijgt het materiaal de kans om te worden getest.

De afgelopen weken heeft Jacob de Groot, samen met Bart Sietsema en verschillende makers gewerkt aan 60 minuten presentatie waarvoor nieuwe teksten zijn geschreven en muziek is gecomponeerd. In een kort repetitieproces hebben de acteurs dit materiaal ingestudeerd. Na de workshopfase wordt verkregen feedback verwerkt om doorontwikkeld te worden tot een avondvullende musical.

Programm

 • Start met korte inleiding ILIAS
 • Voorstelling
 • Nagesprek met publiek en de makers