Pärt über Bach

Amsterdam Sinfonietta met Simone Lamsma en Candida Thompson
Pärt über Bach onder leiding van de violisten Candida Thompson en Simone Lamsma 
vr 11 okt 2024 20:00
vr 11 okt 2024
20:00
  • vr 11 okt 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Candida Thompson en Simone Lamsma verkennen het pad dat Arvo Pärt bewandelde op zoek naar zijn kenmerkende minimalistische stijl.

Amsterdam Sinfonietta, onder leiding van de violisten Candida Thompson en Simone Lamsma, verkennen het pad van ontdekking dat Arvo Pärt bewandelde terwijl hij op zoek was naar zijn kenmerkende minimalistische stijl. Tijdens deze zoektocht bestudeerde hij ook het werk van Bach.

Tabula Rasa is een van de eerste stukken die Pärt schreef in de kenmerkende minimalistische, verstilde stijl, waarmee hij zo beroemd is geworden. “De geluiden zijn er om de stilte te omringen”, zei Pärt over zijn tintinnabuli-stijl. In de lange periode die hieraan voorafging verkeerde Pärt in een diepe crisis. In de zoektocht naar een nieuwe stijl verwerkte hij andere muzikale stijlen in collages. In Collage über B-A-C-H verweeft hij frasen van Bach met zijn eigen modernistische muziek, leidend tot een stuk vol spanning en contrastrijke klanken. Bach omlijst de muziek van de voorman van de nieuwe spiritualiteit. Simone Lamsma en Candida Thompson soleren in de werken van de twee spirituele grootmeesters. Hemels. Vrijdag 11 oktober in het Muziekcentrum in Enschede: Part über Bach.

De geluiden zijn er om de stilte te omringen

Pärt

Credits

Amsterdam Sinfonietta

Candida Thompson, leiding & viool

Sinds 2003 is Candida Thompson artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta. Bij het aanvoeren van een project hecht zij grote waarde aan de individuele inbreng van alle orkestleden. Haar muzikale benadering vraagt een maximale inzet en grote betrokkenheid van de musici.

Candida Thompson studeerde bij de vermaarde pedagoog David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar zij haar solistendiploma met onderscheiding behaalde. Ze studeerde verder aan het Banff Centre for the Arts in Canada. Daarna behaalde Candida Thompson diverse prijzen op concoursen, onder meer op het Internationale Jeunesses Musicales te Belgrado. Als solist speelde Candida Thompson met diverse orkesten in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Zo speelde ze onder meer met het kamerorkest van Moskou, de Wiener Symphoniker, het Symfonieorkest van Tokio, het English String Orchestra, Amsterdam Sinfonietta en de Radio Kamer Filharmonie.

Al vanaf jonge leeftijd voerde Candida Thompson kamerorkesten aan in Scandinavië, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. Vanaf 1995 was ze concertmeester van Amsterdam Sinfonietta en sinds 2003 is zij tevens artistiek leider van het orkest. Onder haar leiding nam Amsterdam Sinfonietta inmiddels 14 cd’s op in samenwerking met het label Channel Classics, waaronder ‘Schubert String Quintet’ (2015), ‘Tides of Life’ (2017), Bartok Brahms (2018) en Tsjaikovski Arenski (2019), Lento Religioso (2020). De nieuwste cd Formidable! met zanger Thomas Oliemans kwam uit in 2021.

Candida Thompson is een gepassioneerd kamermusicus. Zij speelde samen met musici als Isaac Stern, Janine Jansen, Julian Rachlin, Isabelle Faust en Bruno Giuranna. Ook was Candida meerdere malen te gast bij het Kuhmo Festival in Finland en La Musica in de Verenigde Staten. Zij werd tevens uitgenodigd door de Canossa Masterclasses te Reggio Emilia, het Gubbio Festival in Italië en diverse kamermuziekfestivals in Zwitserland en Oostenrijk. Op eigen bodem speelde ze regelmatig op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

Candida is ook lid van het Hamlet pianotrio, dat ze met Paolo Giacometti en Xenia Jankovic oprichtte. Het trio bracht cd’s uit met onder meer de pianotrio’s van Mendelssohn, Schubert en Beethoven bij het kwaliteitslabel Channel Classics. In 2015 toerde het ensemble door de Verenigde Staten, onlangs speelden ze een succesvol debuut in Het Concertgebouw Amsterdam.

Candida Thompson bespeelt een viool van Guarneri, del Gesù. (1698-1744).

Simone Lamsma, viool 

“…..Keer op keer zijn haar (Simone Lamsma’s) interpretaties een toonbeeld van muzikale eerlijkheid en superieure smaak. Lamsma heeft een prachtige muzikale persoonlijkheid die zich manifesteert alsof er geen eeuwen liggen tussen het nu van de uitvoering en het toen van de compositiedatum van de muziek die ze speelt.” (Roeland Hazendonk, Het Parool)

Nederlandse violiste Simone Lamsma wordt wereldwijd gerespecteerd door pers, collega’s en publiek als één van klassieke muziek’s meest opvallende en boeiende muzikale persoonlijkheden.

Met haar uitgebreide repertoire soleerde Simone de afgelopen seizoenen met veel van ’s werelds belangrijkste orkesten als het New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Helsinki Philharmonic, Konzerthaus Orchester Berlin, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, MDR Sinfonieorchester, National Symphony Orchestra Washington, Detroit Symphony Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic, Iceland Symphony Orchestra, Finnish Radio Symphony, Les Siécles, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Belgian National Orchestra, Beethoven Orchester Bonn, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester, Cincinnati Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic, San Francisco Symphony, Hong Kong Philharmonic, Royal Stockholm Philharmonic, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Hallé Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra en Sydney Symphony Orchestra.

Simone werkte samen met vele eminente dirigenten waaronder Jaap van Zweden, Antonio Pappano, Paavo Järvi, Gianandrea Noseda, Yannick Nézet-Séguin, Louis Langrée, Gustavo Gimeno, Karina Canellakis, Stanislav Kochanovsky, Marc Albrecht, Stéphane Denève, Vassily Petrenko, Domingo Hindoyan, Michael Francis, Simone Young, François-Xavier Roth, Olari Elts, Duncan Ward, Juraj Valcuha, John Storgards, Omer Meir-Wellber, Edward Gardner, Kent Nagano, Jukka-Pekka Saraste, James Gaffigan, Sir Mark Elder, Daniel Raiskin, Edo de Waart, Andris Poga, Jun Märkl, Kevin John Edusei, Jaime Martin, Jader Bignamini, Petr Popelka and Mark Wigglesworth.

In het seizoen 2023/24 is Simone Artist in Residence bij het Royal Liverpool Philharmonic met 3 veschillende projecten. Andere hoogtepunten zijn debuuten bij het Wiener Symphoniker op tournee met Jaap van Zweden, het Mostly Mozart Festival Orchestra at Lincoln Center New York en het Baltimore Symphony Orchestra, beide onder hun nieuwe music director Jonathon Heyward. Ook zal ze optreden met het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin en hun chef dirigent Vladimir Jurowski als deel van hun 100 jarig jubileum in the Philharmonie Berlijn.
Ze zal verder terugkeren bij orkesten als het Cleveland Orchestra tijdens het Blossom Festival onder Fabien Gabel, het Antwerp Symphony Orchestra onder Elim Chan in het Concertgebouw, het Rotterdams Philharmonisch onder Tarmo Peltokoski, Paris’ Orchestre Philharmonique de Radio France onder Jaap van Zweden, het Orchestre Symphonique de Montréal met music director Rafael Payare, het Radio Filharmonic Orkest in het Concertgebouw onder Osmo Vänskä, Tokyo’s Yomiuri Nippon Symphony Orchestra onder Kazuki Yamada, Turijn’s Orchestra Sinfonica della RAI met Alpesh Chauhan en Keulen’s Gürzenich Orchester met Roberto Treviño.
Dit seizoen markeert ook Simone’s laatste jaar van haar 3-jarige residency met het Oregon Symphony Orchestra.

In 2022 vond de succesvolle release plaats van Simone’s meest recente opname, met late werken van Rautavaara, samen met het Malmö Symphony o.l.v. Robert Trevino voor het label Ondine.
Andere opnamen waren onder meer het eerste vioolconcert van Shostakovich en Gubaidulina’s In Tempus praesens met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan en Reinbert de Leeuw, en een recital CD met werken van Mendelssohn, Janáček en Schumann met pianist Robert Kulek, beide op het Challenge Classics label.

In 2019 werd Simone door de Royal Academy of Music in Londen benoemd tot ‘Fellow of the Royal Academy of Music’, een eer aan 300 ex-Academy studenten die een significante en onderscheidende bijdrage hebben geleverd in hun vakgebied.

 

 

 

Programma

J.S. Bach Canon zu acht Stimmen BWV 1072

Pärt Tabula Rasa                                        

J.S.Bach Allegro; uit Sonata in e (arr. Respighi)                 

Pärt Collage über B-A-C-H                               

Pärt Fratres 

J.S. Bach Sinfonia; uit Cantate BWV 21 “Ich hatte viel Bekümmernis”                  

J.S. Bach Concert voor twee violen in c, BWV 1060r