Het barre land

Amsterdam Sinfonietta en ISH Dance Collective
In het barre land nemen opzwepende muziek en acrobatische dans je mee op een zintuiglijke zoektocht vol hoop en wil.
do 27 feb 2025 20:00
do 27 feb 2025
20:00
  • do 27 feb 2025
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

In 'het barre land' word je meegenomen in een zintuiglijke zoektocht richting de toekomst.

Hoe blijven we boven water als gevoelens van eenzaamheid en leegte ons naar de bodem trekken? Vanuit de diepte is de enige weg weer omhoog. Want in een oneindige cyclus begint alles altijd weer opnieuw. 

Gebaseerd op het honderd jaar oude gedicht The Waste Land van T.S. Eliot en geïnspireerd door muziek van de Iraanse componist Farokzhad Layegh brengt Amsterdam Sinfonietta in een unieke samenwerking met ISH Dance Collective de voorstelling Het barre land. De wereld uit Eliots gedicht vertoont veel gelijkenissen met de wereld anno nu, een wereld waarin uitdagingen zich blijven opstapelen. Oorlog, armoede, eenzaamheid, klimaatcrisis.

De hoop en de wil gaan echter nooit verloren, en in het barre land nemen opzwepende strijkersmuziek en acrobatische dans je mee op een zintuiglijke zoektocht richting de toekomst, vanuit de duisternis naar het licht. In deze voorstelling over de oneindige cyclus van verval en wedergeboorte dagen de musici en de dansers elkaar uit om met verschillende muziekstijlen en dansvormen de eigen grenzen te verleggen. Donderdag 27 februari in het Muziekcentrum in Enschede: het barre land.

Credits

Amsterdam Sinfonietta & ISH Dance Collective

Bencha Theater

Candida Thompson, muzikale leiding & viool

 

Sinds 2003 is Candida Thompson artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta. Bij het aanvoeren van een project hecht zij grote waarde aan de individuele inbreng van alle orkestleden. Haar muzikale benadering vraagt een maximale inzet en grote betrokkenheid van de musici.

Candida Thompson studeerde bij de vermaarde pedagoog David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar zij haar solistendiploma met onderscheiding behaalde. Ze studeerde verder aan het Banff Centre for the Arts in Canada. Daarna behaalde Candida Thompson diverse prijzen op concoursen, onder meer op het Internationale Jeunesses Musicales te Belgrado. Als solist speelde Candida Thompson met diverse orkesten in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Zo speelde ze onder meer met het kamerorkest van Moskou, de Wiener Symphoniker, het Symfonieorkest van Tokio, het English String Orchestra, Amsterdam Sinfonietta en de Radio Kamer Filharmonie.

Al vanaf jonge leeftijd voerde Candida Thompson kamerorkesten aan in Scandinavië, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. Vanaf 1995 was ze concertmeester van Amsterdam Sinfonietta en sinds 2003 is zij tevens artistiek leider van het orkest. Onder haar leiding nam Amsterdam Sinfonietta inmiddels 14 cd’s op in samenwerking met het label Channel Classics, waaronder ‘Schubert String Quintet’ (2015), ‘Tides of Life’ (2017), Bartok Brahms (2018) en Tsjaikovski Arenski (2019), Lento Religioso (2020). De nieuwste cd Formidable! met zanger Thomas Oliemans kwam uit in 2021.

Candida Thompson is een gepassioneerd kamermusicus. Zij speelde samen met musici als Isaac Stern, Janine Jansen, Julian Rachlin, Isabelle Faust en Bruno Giuranna. Ook was Candida meerdere malen te gast bij het Kuhmo Festival in Finland en La Musica in de Verenigde Staten. Zij werd tevens uitgenodigd door de Canossa Masterclasses te Reggio Emilia, het Gubbio Festival in Italië en diverse kamermuziekfestivals in Zwitserland en Oostenrijk. Op eigen bodem speelde ze regelmatig op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

Candida is ook lid van het Hamlet pianotrio, dat ze met Paolo Giacometti en Xenia Jankovic oprichtte. Het trio bracht cd’s uit met onder meer de pianotrio’s van Mendelssohn, Schubert en Beethoven bij het kwaliteitslabel Channel Classics. In 2015 toerde het ensemble door de Verenigde Staten, onlangs speelden ze een succesvol debuut in Het Concertgebouw Amsterdam.

Candida Thompson bespeelt een viool van Guarneri, del Gesù. (1698-1744).

 

Marco Gerris, regie & choreografie

Programma

Muziek van o.a. Layegh, Nyman, Dessner, Say, Stravinsky, Pärt, Silvestrov