Bart Grietens en Hollandse Meesters

Anton de Kom, Mijn Vader

Raymi Sambo Maakt
Een gedicht dat het startpunt is voor een levenslange zoektocht naar de man die haar vader was
wo 30 apr 2025 20:30
wo 30 apr 2025
20:30

Haar eigen herinneringen die vervlochten zijn geraakt met herinneringen van anderen.

Anton de Kom: vrijheidsstrijder en verzetsheld. De geboren Surinamer streed tegen koloniaal Nederland. Toen hij verbannen werd naar Nederland streed hij tegen Nazi Duitsland. Dat moest hij met de dood bekopen. 

Hoe verloopt het leven van zijn enige dochter, Judith de Kom (gespeeld door Urmie Plein, Colombina winnares Ik zeg toch sorry)? Als haar vader wordt opgepakt in 1944 is zij dertien jaar. Van haar moeder leert ze de kunst van eindeloos wachten op de terugkeer van haar vader. Vijftien jaar na de oorlog wordt zijn lichaam gevonden in een massagraf in Sandbostel. Ze herleest het vers dat hij in 1940  in haar poëziealbum schreef en herinnert zich dat ze er toen niets van begreep. Nu is dit gedicht het startpunt voor een levenslange zoektocht naar de man die haar vader was. Ze praat over haar eigen herinneringen die vervlochten zijn geraakt met herinneringen van anderen. Woensdag 30 april 2025 in De Kleine Willem in Enschede: Anton de Kom, Mijn Vader

Onderdeel van

Credits

Spel: Urmie Plein
Muziek: Walter Muringen
Regie: Raymi Sambo Tekst: Noraly Beyer
Tekstbijdrage: Judith Allard-De Kom
Met dank aan: Stichting Julius Leeft

Over Raymi Sambo Maakt

Raymi Sambo Maakt is de naam van het gezelschap rondom regisseur en acteur Raymi Sambo. Raymi Sambo Maakt creëert voorstellingen, podcasts, films en talkshows die hun wortels vinden in de interculturele en de queer samenleving. De onderwerpen zijn actueel en geïnspireerd door gebeurtenissen in het land en ingebed in een universele thematiek. We tonen relevante en herkenbare verhalen voor iedereen die niet gelooft in hokjes en graag de eigen bubbel doorbreekt.