Isabel van der Vlugt

De Dag Dat Wij Afspraken Dat Jij Bestaat

De Garde
Een absurde strijd tussen papier en realiteit.
vr 25 okt 2024 20:30
vr 25 okt 2024
20:30

Over de grote gevolgen van een kleine schrijffout.

Mocht je ooit een fout maken, mislukken of ronduit op je bek gaan: geen zorgen. Niks toegeven. Voor je het weet maak je het erger. Geef een ander de schuld of heb het er nooit meer over. Dan ben je direct overal van af.

Door een schrijffout van een zenuwachtige ambtenaar, ziet de niet bestaande Luitenant Kije het levenslicht en wordt de springlevende soldaat Sinjoechajev op papier doodverklaard. Onder het strenge regime van Keizer Paul I kost zo’n schrijffout je letterlijk de kop en dus wordt wat op papier staat werkelijkheid. En zo begint het verhaal van twee mannen die gevangen zitten in een web van bureaucratische absurditeit. Luitenant Kije doorloopt een militaire carrière, inclusief verbanning naar Siberië, wordt vader, krijgsgevangene en penvriend van de Keizer. Ondertussen probeert de springlevende, maar schriftelijk doodverklaarde Sinjoechajev, het leven van een dode vorm te geven. Want hoe leef je, als er op papier staat dat je dood bent?

Een muzikale voorstelling over de verstrekkende gevolgen van bureaucratie en een angstcultuur, waar het verzwijgen van fouten en het manipuleren van de waarheid, je huid redden. Vrijdag 25 oktober in De Kleine Willem in Enschede: De dag dat we afspraken dat jij bestaat

Onderdeel van

Credits

Concept & Spel - Pleun de Roode, Julia van der Vlugt & Danny Westerweel
Script - Femke Arnouts
Publiciteit - Daan de Groot
Ondersteund door - Het Makers Fonds, Gemeente Amersfoort, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds, Hendrik Muller Fonds en Het Lira Fonds

Over de Garde

De Garde bestaat uit Pleun de Roode, Julia van der Vlugt en Danny Westerweel. In navolging van de Zwitserse en Pretoriaanse Garde, trekken zij hun eigen uniform aan om het Nederlandse theaterlandschap te pen en te zwaard tot de theatrale dood, te verdedigen. Dit doet De Garde door onbekende klassiekers door elkaar te klutsen en een actueel tintje te geven. Haast vergeten verhalen uit de wereldliteratuur krijgen opnieuw bestaansrecht en blijken vaak actueler dan ooit. In muzikale voorstellingen, doorspekt met tragikomische personages, laat De Garde zien dat fictie en realiteit dichter bij elkaar liggen dan je zou denken.