Passie voor Bach - CONCERTI CON TITULI

Ensemble Himmelsburg
Concerten met een bijnaam.
zo 10 nov 2024 11:00
zo 10 nov 2024
11:00
  • zo 10 nov 2024
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Van Vivaldi's Grosso Mogul naar Bach's Betoverende Orgelcompositie

In 18de eeuw voorzagen muziekuitgevers of componisten populaire concerten regelmatig van een titel om de verkoop te stimuleren.

Zo gaf Antonio Vivaldi de twee concerten in dit programma hun naam op grond van het bijzondere verhaal dat er achter schuil gaat. Een afschrift van Grosso Mogul bereikte Johann Sebastian Bach, die het bewerkte tot een orgelcompositie, genaamd Concerten Met Een Bijnaam.

Bach zélf gaf zijn instrumentale werken uiterst zelden een titel. Zo kregen de zes concerten die hij in 1721 aan de markgraaf van Brandenburg stuurde pas na zijn dood de naam Brandenburgse Concerten. Voor zijn zeven toccata's voor klavecimbel liet Bach zich inspireren op de zon, de maan en de vijf met het blote oog zichtbare planeten. Voor de Toccata in c-klein met zijn gigantische dubbelfuga heeft ongetwijfeld Jupiter model gestaan.

Voor het vijfde seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Zondag 10 november in De Grote Kerk in Enschede: Passie voor Bach - CONCERTI CON TITULI.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

 

Credits

Ensemble Himmelsburg o.l.v. Pieter Dirksen

Programma

Antonio Vivaldi (1678-1741)

 Concerto in G “Il proteo” voor viool, cello, strijkers en b.c. RV 544

 Concerto in G "Grosso Mogul" voor viool, strijkers en b.c. RV 208

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 Toccata in c "Jupiter" voor klavecimbel BWV 911

 Concerto in D "Brandenburgs Concert nr. 5" voor klav., fl., vl, strijkers en b.c. BWV 1050