Passie voor Bach - O HOLDER TAG

Ensemble Himmelsburg
Rondom Anna Magdalena Bach
zo 8 dec 2024 11:00
zo 8 dec 2024
11:00
  • zo 8 dec 2024
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Anna Magdalena Wilcke, een begaafde sopraan, die haar talenten deed schitteren aan het hof en op besloten bijeenkomsten

In december 1721 trouwde de jonge weduwnaar Johann Sebastian Bach met sopraan Anna Magdalena Wilcke.

Zij was als net als Bach in dienst van prins Leopold van Anhalt-Cöthen en was als Hof-Cantatrice na Bach de best betaalde musicus van diens hofkapel. Zij was afkomstig uit Weissenfels, waar haar vader als trompettist werkte en waar zij tijdens haar opleiding ongetwijfeld veel aria's heeft gezongen van Krieger, de kapelmeester aldaar. Na de verhuizing van de familie Bach naar Leipzig trad Anna Magdalena niet meer in het openbaar op maar samen met haar man zong zij wel bij besloten bijeenkomst zoals jubilea en huwelijken. Bij dergelijke gelegenheden vertolkte zij meer dan eens de cantate O holder Zeit. Uit de virtuose sopraanpartij kunnen we opmaken dat Anna Magdelena een begenadigde zangeres moet zijn geweest.

Voor het vijfde seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Zondag 8 december in De Grote Kerk in Enschede: Passie voor Bach - O HOLDER TAG.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

 

Credits

Griet de Geyter, sopraan
Ensemble Himmelsburg o.l.v. Pieter Dirksen

Programma

Johann Philipp Krieger (1649-1725)

 Triosonate in e voor twee violen en b.c. (Codex Rost) 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 Triosonate in A voor fluit, oboe d'amore en b.c. BWV 1032 (bew.) 

 Cantate O holder Zeit, erwünschte Zeit voor sopr., fl., ob. d'am., str. en b.c. BWV 210