Nosferatu

Gijs van Schoonhoven
Gijs van schoonhoven begeleidt Stomme Film met orgel.
wo 30 okt 2024 20:00
wo 30 okt 2024
20:00
  • wo 30 okt 2024
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (beter bekend onder de verkorte naam Nosferatu) is een Duitse horrorfilm uit 1922.

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (beter bekend onder de verkorte naam Nosferatu) is een Duitse horrorfilm uit 1922.

Het is de eerste echte verfilming van het boek Dracula van Bram Stoker. In 1921 werd er in Hongarije al een film gemaakt rond het personage met de titel Drakula halála ('De dood van Dracula'), maar die had noch op het gebied van verhaal of van personages ook maar iets te maken met het oorspronkelijke boek. "Nosferatu" werd geregisseerd door Friedrich Wilhelm Murnau. De rol van de vampier (die in de film Graaf Orlok wordt genoemd) wordt gespeeld door Max Schreck. Woensdag 30 oktober in de Grote Kerk in Enschede: Nosferatu.

Het verhaal volgt het angstaanjagende pad van Graaf Orlok, een vampier die zijn verwoestende krachten naar het slaperige stadje Wisborg brengt. De film introduceert een nieuw perspectief op vampiers, waarbij Graaf Orlok geen romantische charme heeft zoals latere interpretaties van Dracula, maar eerder een angstaanjagende, groteske figuur is.

Regisseur Friedrich Wilhelm Murnau en acteur Max Schreck, die de rol van Graaf Orlok vertolkt, creëerden een duistere en surrealistische wereld. De expressionistische stijl van de film benadrukt de schaduwen en contrasten, waardoor de dreiging van de vampier des te intenser wordt ervaren.

"Nosferatu" weet niet alleen te intrigeren door zijn cinematografische innovatie, maar ook door zijn vermogen om diepere thema's zoals angst, verlangen en de kwetsbaarheid van de menselijke ziel te verkennen. De film blijft een mijlpaal in de horrorcinema en heeft generaties filmmakers en kijkers geïnspireerd.

Wie is Gijs van Schoonhoven?

Gijs van Schoonhoven, geboren in 1953 in Deventer, studeerde Orgel Kerkmuziek en Theorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Hij is stadsorganist van Enschede. Gijs was van 1983 tot 2014 als docent Orgel verbonden aan het Twents Conservatorium, het huidige ArtEZ Hogeschool voor de kunsten.
Sinds 2016 is Gijs van Schoonhoven als fulltime kerkmusicus verbonden aan de kerk St. Maria Himmelfahrt in Ahaus. Sinds enige jaren begeleidt hij improviserend geluidloze films uit het begin van de vorige eeuw.