Hubert Caldagues

Nocturne: Rachmaninov Vespers

La Tempête
Een vereenvoudigde versie van Rachmaninov, zonder kunstgrepen, zonder piano of orkest.
do 24 apr 2025 20:00
do 24 apr 2025
20:00
  • do 24 apr 2025
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Een vereenvoudigde versie van Rachmaninov, zonder kunstgrepen, zonder piano of orkest.

Een Rachmaninov vol Russische volkscultuur, geloof en passie.

La Tempête staat bekend om zijn unieke concertrituelen die uitmonden in intense en meeslepende totaalervaringen. Het ensemble, onder leiding van Simon-Pierre Bestion, mengt vrijelijk klassieke muziekstukken met hedendaagse composities, wereldse klanken en theatrale elementen. Zo kunnen Bach en minimalistische muziek elkaar ontmoeten, of wordt polyfone muziek gecombineerd met spectaculaire lichtshows. Bestions visioenen kennen geen grenzen.

In het programma Nocturne bouwt Bestion samen met La Tempête ongehoorde bruggen in de nacht tussen Rachmaninovs Vespers en oude Byzantijnse hymnen. De zangers van La Tempête bewegen zich vanuit alle hoeken van de zaal, waardoor het publiek midden in de actie staat. Voor deze uitvoering werkt La Tempête samen met Adrian Sîrbu, een wereldberoemde meester in Byzantijnse zang. Bestion belooft een intense geluidservaring waarin het meerstemmige koor als een gigantisch menselijk orgel de luisteraars volledig in zijn greep houdt.

 

Luister hier naar de uitvoeringen van Simon-Pierre Bestion

La Tempête

La Tempête vindt zijn oorsprong in de expressie van verbindingen en invloeden tussen kunstenaars, culturen en tijdperken. Het gezelschap verkent de raakvlakken en nalatenschappen met een benadering van grote vrijheid. Hierdoor heeft het gezelschap een zeer intuïtieve en sensorische relatie met de werken ontwikkeld, waarvan de herinterpretaties regelmatig worden geprezen door nationale en internationale critici. Door te werken met zowel oude als traditionele instrumenten en het verkennen van uiteenlopende vormen van vocale expressie, bouwt La Tempête zijn voorstellen op rond de ervaring van klankkleur en akoestiek.