De Mattheus Passie

Musica Extrema en Noraly Beyer
In deze unieke uitvoering ontmoeten klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse ritmes elkaar in een gedurfde en verfrissende bewerking.
vr 18 apr 2025 20:00
vr 18 apr 2025
20:00
  • vr 18 apr 2025
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Het orkest heeft op praktisch alle grote- en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al vaak met dit ensemble kennis mogen maken. 

 

De Mattheus Passie van Johann Sebastian Bach is een van de grootste meesterwerken uit de klassieke muziek. In deze unieke uitvoering ontmoeten klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse ritmes elkaar in een gedurfde en verfrissende bewerking.

De Nederlandse theatermaker Jan Rot († 22-04-2022) vertaalde de tekst op indrukwekkende wijze naar het Nederlands. Sinds zijn overlijden neemt oud-nieuwslezeres Noraly Beyer de rol van verteller op zich.

Sopraan Claudia Patacca heeft veel ervaring op opera- en concertpodia, zowel in Nederland als internationaal. Ze werkte met bekende dirigenten zoals Jaap van Zweden en Simon Rattle en vertolkte rollen als Donna Anna en Rosalinde. Ze zong de Matthäus Passion van Bach vele malen en maakte een cd-opname van Jan Rots Nederlandse vertaling in een uitverkochte Anton Philipszaal in Den Haag in 2006.

Recent toerde Claudia door Nederland met de voorstelling ‘Wien bleibt Wien 2.0’, zong ze de titelrol in de opera Armida van Salieri bij Opera Nijetrijne en trad ze op tijdens het Valletta Baroque Festival op Malta. Claudia geeft ook les aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en gaf masterclasses aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Bariton Joost van Tongeren (1973) richt zich op klassieke liederen, oratoria, opera en lichte muziek. Hij zong meerdere seizoenen in een verkorte versie van Bachs Mattheus Passion met verteller Edwin Rutten. Vorig jaar gaf hij met Patrick Hopper een concert van ‘Hollandse Muziekschatten’ op het Pierre Palla concertorgel. Joost speelt al meer dan 20 jaar met zijn ensemble Casuquo.

De muziek wordt uitgevoerd door het orkest Musica Extrema, dat sinds de oprichting in 2003 een indrukwekkende ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Onderdeel van

Credits

Noraly Beyer: verteller

Claudia Patacca: sopraan
Joost van Tongeren: bariton

Musica Extrema:
Tanya Schaap – Viool en artistieke leiding
Ben van den Dungen – Saxofoons
Wilco Oomkes – Accordeon
Mihan Hong – Piano
Marijn van de Ven – Contrabas