De luistertips van de afgelopen weken

The Ramblers – Weet je nog wel de avond in de regen
Volgens mij een van de beste Nederlandse liedjes. Jack Bulterman schreef het voor de Ramblers, maar het is door tallozen nagezongen.
Johan Hoogeboom – De Echoput
Soms vergeet ik dat behalve hele zwaarmoedige of romantische liedjes ook nog vrolijke niemandalletjes worden geschreven, bijvoorbeeld door Johan Hoogeboom die daar zin bedreven in is.
Hans Dorrestijn – DPA berichten
Hans Dorrestijn werd vorige week 80. Zijn populariteit was ook zeer geholpen met zijn DPA – Dorrestijns Pers Agentschap – berichten die hij voor de VPRP radio voorlas.
De Dijk – Wil je altijd van me houden
Wil je altijd van me houden zoals alleen jij dat kan Wil je altijd van me houden al maak ik er een zooitje van Wil je altijd van me houden ook als ik van niks meer weet en ik al je lieve woorden van de narigheid vergeet Wil je altijd van me houden ook al praat ik nog zo dom Wil je altijd van me houden al vraag jij je af waarom Wil je altijd van me houden ook als het eigenlijk niet meer gaat maar jij met je ruime denken me in mijn waan en waarde laat Wil je altijd van me houden ook al blijf je aan de gang Wil je altijd van me houden ook al duurt dat nog zo lang Wil je altijd van me houden ook als ik van niks meer weet en ik al je lieve woorden van de narigheid vergeet Wil je altijd van me houden ook al jaag ik je op stang Wil je altijd van me houden al lul ik tegen het behang Wil je altijd van me houden ook al duurt dat nog zo lang
Boudewijn de groot - Kinderballade
Er werd een lp gemaakt met gezongen gedichten. Dat viel nog niet mee. Een gedicht is vaak niet zo geschikt om gezongen te worden. Maar één lied sprong eruit: het gedicht Kinderballade van Gerrit Komrij, op muziek gezet en gezongen door Boudewijn de Groot.
Conny Stuart – Schaarste
Er komen economisch barre tijden op ons af. Dat is vaker gebeurd. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven het ironische lied Schaarste dat onder de huidige omstandigheden nieuwe geldigheid heeft gekregen.
Peter Schaap – De hoge heren van het dorp
De namen van de makers van de liedjes raken vergeten, maar de liedjes zelf zijn nog niet uit ons geheugen verdwenen. Peter Schaap, talentvolle singer-songwriter, is tegenwoordig schrijver van Fantasy-boeken.
Ton Engels – Einzaam aan de top
Van het album 'Wies Merge' De Randy Newman klassieker in het Limburgs
The Kik – Een lied voor....
Een lied voor hen die wachten, ook al zijn ze het wachten moe...
Jasperina de Jong – Dobbe dobbe dobbe
La'en we nou gaan slapen Wij gaan van de zomer lekker nerregens naar toe...
Ida de Nijs - God slaapt maar door
Nadat ze werd genomineerd voor een Loftrompet, samen met Dana Winner en Lisa del Bo voor beste Vlaamse zangeres, was ze er zeker van. Ze wilde een tweede album en begon keihard te werken in de studio. Ze won De Loftrompet voor de Verrassing van 2017!
Boudewijn de Groot - Als de rook om je hoofd is verdwenen
Boudewijn de Groot schreef ook zelf wel teksten. Hij vindt dat de bijdrage van arrangeur Bert Paige voor een groot deel het succes van zijn repertoire heeft bepaald.
Janneke Jager – Groningen
Cabaretier Janneke Jager schreef vorig jaar een melancholieke ode aan de stad Groningen. Songfestivalfenomeen Duncan Laurence maakte de muziek.
Astrid Nijgh – Zeventien
Astrid Nijgh zong op haar lp Het teken van de ram (1976) een bekend lied van Janis Ian: At seventeen. Herman Pieter de Boer had er een bijzonder goede vertaling van gemaakt zodat het leek of het lied speciaal voor Astrid Nijgh geschreven was.
Wim Ibo - Kermisliedje
Wim Ibo was een belangrijke producent van cabaretprogramma’s en later ook televisieprogramma’s en cabaretplaten. Deze generatiegenoot van Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans was zelf ook begonnen als cabaretier. Hij was het die Wim Kan de Oudejaarsavondconference liet doen op de radio en die Annie M.G. Schmidt bekendmaakte als cabarettekstschrijfster. Ibo’s lijflied was het Kermisliedje van Annie Schmidt op muziek van Cor Lemaire. Ibo stierf in het jaar 2000. Op zijn begrafenis werd als afscheid het kermislied gedraaid.
Joop & Jessica – Onze Jan is manager geworden
Joop Visser wil geen repertoire meer van zijn vroegere verschijning Jaap Fischer zingen. Hij houdt het liever bij recentere liederen. Met Jessica van Noord is hij al heel wat jaren op pad en met name het sarcastische lied Onze Jan is manager geworden leidt altijd tot veel hilariteit. Kennelijk geen geliefd beroep.
Lenny Kuhr - Altijd heimwee
Lenny Kuhr werkt al 50 jaar in het theater. Ze had een internationale carrière, stond zelfs in de Parijse Olympia, maar zingt ook in kerken en bejaardentehuizen. Herman Pieter de Boer heeft heel mooi voor haar geschreven, zoals dit: Altijd Heimwee een lied waarin ze laat horen dat ze heel dicht bij de Portugese fadozangeressen staat met hun gevoel voor 'saudade', ongrijpbare heimwee, nostalgie en het verlangen naar wat verdwenen is en niet terug zal komen.
Kommil Foo - Ruimtevaarder
Een Vlaams duo met veel succes in de Nederlandse theaters. Als je dit lied hoort, begrijp je waarom!
Willem Nijholt – Sorry dat ik besta
De musical Foxtrot van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink speelde zich af in de Dertiger Jaren. Annie was geïnspireerd geraakt door de Amerikaanse musical Cabaret maar ook door haar eigen herinneringen aan de tijd dat ze in Duitsland woonde.
Kiki Schippers - Dorp
De Woerdense cabaretière Kiki Schippers (32) was opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs. Met haar liedje Dorp nam ze het op tegen theaterliedjes van Alex Klaassen, Arjen Lubach, Brigitte Kaandorp, Mike Boddé en Yvonne van den Eerenbeemt.
Brigitte Kaandorp - Het is gebeurd
Brigitte Kaandorp was genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2020 met het nummer ‘Het is gebeurd’ uit haar voorstelling Eh…
Mike Boddé - Ik dacht dat jij het was
Een jaar geleden overleed de moeder van oud-cabaretier en muzikant Mike Boddé. De rouw om het verlies mondde uit in een lied, waarin hij een ode brengt aan zijn moeder. Met Ik dacht dat jij het was is Boddé genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs.
Rob de Nijs – Niet voor het laatst
Een ontroerend optreden van Rob de Nijs bij DWDD.
Yvonne van den Eerenbeemt - La Fin
De Venlose Yvonne van den Eerenbeemt maakte dit jaar kans op de Annie M.G. Schmidtprijs. Dat is de prijs voor het mooiste theaterlied uit het voorgaande theaterseizoen.
Alex Klaasen - Gewoon opnieuw
Alex Klaasen won onlangs de Annie M.G. Schmidtprijs 2020.
Albert de Booij - Trees heeft een Canadees
Nederland was bevrijd door de Canadezen die warm onthaald werden, ook door de Nederlandse vrouwen. Op de preekstoel werd gewaarschuwd tegen de zedeloosheid. De Rotterdamse humorist Albert de Booij zong er een vrolijk lied over.
Tante Leen: Diep In Mijn Hart
De Rotterdamse accordeonist Jaap Valkhoff schreef tekst en muziek van een groot aantal mooie liederen. ‘Hand in hand kameraden’ werd erg geliefd, maar dit lied uit de oorlogsjaren is ook een klassieker geworden.
Rob de Nijs - Foto van Vroeger
Het melancholieke lied ‘Damals woillt ich erwachsen sein’ van Udo Jürgens werd door Joost Nuissl mooi in het Nederlands omgezet. Hoewel het voor Rob de Nijs geen hit werd, was het wel een van zijn meest geliefde liederen.
Vergeetlied - Kiki Schippers - Het Nieuwe Lied op Limmen
Kiki Schippers zingt eigen liedjes die tot het beste en origineelste horen wat de nieuwste generatie in de theaters laat horen.
Sterren stralen overal - Metropole Orkest - 1952
De emigratiegolf naar Canada, Australie en Nieuw Zeeland na de oorlog leidde tot een Nederlandse speelfilm van Gerard Rutte ‘Sterren stralen overal’. Het titellied van de film geschreven door Jan Gerhard Toonder en gecomponeerd door Dolf van der Linden van het Metropole orkest werd gezongen door radiozanger Bert van Dongen. Hij meende een hit in handen te hebben, maar toen kwam uit het niets Johnny Jordaan en startte de Jordaanrage.
The Blue Diamonds - Ramona
Vandaag zou Ruud de Wolff 79 jaar zijn geworden. The Blue Diamonds met Ramona.
Claudia de Breij - 'Proost Op De Verliezers'
Claudia de Breij maakte indruk op Oudejaarsavond. Ook door de liedjes die ze zong; ‘Proost op de Verliezers’.
Herman van Veen - We komen en we gaan
Herman van Veen: “Niets blijft en dat is goed. Echt belangrijk lijkt, niets te vergeten en de vaststelling dat je niets maar dan ook niets weet.”
Boudewijn de Groot - De Noordzee
Veel liedjes van Lennaert Nijgh spelen zich in het verleden af. Hij liet zich ook graag inspireren door literaire vormen als rederijkersballaden, volksliederen en zeemansliederen.
Adèle Bloemendaal - De jaren '60
Adèle Bloemendaal maakte een klassieker van deze mooie tekst van Jan Boerstoel. Martin van Dijk schreef de tekst.
The Amazing Stroopwafels – Eindelijk vrij
Rotterdams trio bestaande uit Wim Kerkhof (zang, contrabas, keyboards), Rien de Bruin (gitaar, accordeon en zang) en Arie van der Graaf (elektrische gitaar). Actief in theaters, op podia, in de Rotterdamse winkelstraten en op de plaat: ze brengen 42 singles, 20 albums en 2 dvd’s uit.
Maarten Heijmans & Band - Sammy
Maarten Heijmans als Shaffy
Jan Rotband - Wij zijn er nog
Jan Rot: “Weet je wie er dood is? Wij zijn er nog”.
Maarten van Roozendaal & Egon Kracht - Red mij Niet.
Na zijn te vroege dood is de reputatie van Maarten van Roozendaal als de Nederlandse Brel alleen maar groter geworden.
Brigitte Kaandorp - Het is gebeurd
Een indringend lied van Brigitte Kaandorp. Genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs 2020. Haar koele manier van zingen maakt het onderliggende drama er niet minder op. In tegendeel. Het heel nadrukkelijk ingeleefde zingen noemde Willem Wilmink ‘zingen met de choke uit’. In het artiestenvak zegt men ook vaak: “rode rozen rood verven.”
De Dijk - Dat zou mooi zijn
Wat kan het lied? Troosten, steunen, bekritiseren, je wegvoeren, je fantasie prikkelen, je emoties verwoorden, een gevoel van geluk, vrijheid, trots, twijfel, dankbaarheid en kracht uitdrukken. Maar ‘Dat zou mooi zijn’ zingt Huub van der Lubbe als het lied de wereldproblemen kon oplossen.
Veel Mooier dan het Mooiste Schilderij - Eddy Christiani
Het is ironisch maar de Tweede Wereldoorlog was een goeie tijd voor het Nederlandstalige lied. Engelse liedjes waren verboden. Duitse liedjes hoorde men niet zo graag. Nederlands werd bevorderd. De accordeonist Jaap Valkhoff schreef met beroeps tekstdichter Han Dunk ‘Veel mooier dan het mooiste schilderij’ dat Eddy Christiani al in 1944 op de plaat zette.
Ramses Shaffy & Liesbeth List - Aan de andere kant van de heuvels
Lennaert Nijgh vertaalde ‘De l’autre côté des collines’ uit 1970. Het trio Louis van Dijk speelde erop en Ruud Bos arrangeerde er wat extra instrumenten bij. Het werd een duet van Ramses Shaffy met Liesbeth List.
Laurika Rauch - Lisa Se Klavier
Koos Kombuis maakte zijn lied ‘Lisa Se Klavier’ zeer bekend. Maar toen kwam Laurika Rauch en die maakte er een Zuid Afrikaanse klassieker van…
Willy Derby Moeder 1919 & De Moeder van 1926
Willy Derby was voor de oorlog een uiterst populaire zanger van het levenslied. Smartlappen zouden we nu zeggen. Zijn lied ‘Moeder’ kreeg in 1919 algemene bekendheid, zozeer dat er vervolgen en satirische versies uitgebracht werden.
Alex Roeka - Dronken ochtendkade
Alex Roeka is de meest dichterlijke van onze singer-songwriters. Zo zingt de dronkenschap:
Henny Vrienten - Karnemelk met Bitterkoekjes
Henny Vrienten heeft een nieuw en mooi album uit. Heel nostalgisch.
De Heren Rond Rawie - Dit Alles
De Heren Rond Rawie maakten een blues van een gedicht van J-P Rawie. “Zijn poëzie is doordrongen van misère, onmogelijke liefde, de dood en tevens een stevige dosis humor en dat bleek een geweldige combinatie met bluesmuziek” aldus De Heren.