Yoga na het concert 

De wieg van de Twentse orkestmuziek staat in villa Schuttersveld in Enschede, de buitenplaats van textielfabrikant Van Heek. In de jaren dertig van de vorige eeuw geeft een bescheiden amateurorkest onder leiding van vioolleraar Victor van Riemsdijk hier jaarlijks een concert. De cellist van het orkest, Klaas de Rook, zet in 1933 de volgende stap. Hij richt het 35-koppig Twents Kamer Orkest op, dat ook buiten de regio naam maakt. Dirigent De Rook maakt er een professioneel orkest van, dat na de oorlog wordt omgedoopt in Twents (later Overijssels) Philharmonisch Orkest.  

Ook de woning van textielfabrikant Van Gelderen (Stoomweverij De Nijverheid) is een plek waar musici graag komen. Van Gelderen zelf is violist in een orkestje, zijn vrouw heeft aan het conservatorium gestudeerd. De fabrikant is actief in het plaatselijke Kunstgenootschap, dat goede musici naar Enschede haalt. De muzikanten blijven na hun optreden vaak plakken in de fabrikantenvilla aan de Nijverheidstraat 2. Zo treedt het trio Pablo Casals, Jacques Thibaud en Alfred Cortot hier op. Ook de wereldberoemde violist Yehudi Menuhin komt in de jaren vijftig langs.  

“Het optreden van Menuhin was heel duur, wel 2.000 gulden, rond 1955. Normaal betaalden we 400 tot 800 gulden. We hadden geen geld meer voor pianobegeleiding, dus hij speelde drie solo-chaconnes van Bach”, herinnert Henk van Gelderen zich jaren later nog. “En Yehudi Menuhin ging na afloop van een concert op zijn hoofd staan, een yoga-oefening voor de ontspanning. Zo praatte ik met hem.”  

(Uit het boek ‘Het verhaal 1933-2033’ over het Nederlands Symfonieorkest)