Popmuziek

Metropool Enschede 


Metropool Enschede is hèt poppodium in Enschede dat popconcerten en dancefeesten organiseert. Metropool Enschede hoort bij het Muziekkwartier en heeft twee concertzalen. In de kleine zaal kunnen 300 bezoekers en in de grote zaal passen wel 800 mensen. Ook is er een café waar nog eens 150 mensen van een optreden kunnen genieten. Iedere week is er wel iets te doen bij Metropool. Denk bijvoorbeeld aan het concert van je favoriete artiest of een feestje waar je met je vrienden uit je dak kunt gaan.

Popmuziek is een afkorting van 'populaire muziek’. Het is een naam voor veel verschillende stijlen in de muziek. Popmuziek is vooral de muziek die op het moment populair is. Sinds de jaren ‘50 wordt muziek op platen en later casettebandjes, cd’s en tegenwoordig via internet verkocht. Muziek die goed werd verkocht, bijvoorbeeld muziek uit de top 40, noemen we popmuziek. Voorbeelden van stijlen die onder popmuziek vallen zijn rock, soul, punk, funk en folk.

Een van de eerste popidolen was Elvis Presley. Hij was een van de eerste artiesten die de televisie gebruikte om zijn nummers te promoten. Op deze manier kreeg hij ontzettend veel fans. Na Elvis Presley waren er periodes waarin bijvoorbeeld The Beatles, Michael Jackson, Madonna, The Spice Girls en tegenwoordig Beyoncé en Justin Bieber enorm populair zijn. Ook Nederlandse artiesten als André Hazes en Jan Smit vallen onder popmuziek.

Popmuziek kom je overal tegen. Denk maar eens aan televisiereclames, liedjes onder televisieprogramma’s en de muziek die je in winkels hoort. Er is heel veel te lezen over popmuziek en de geschiedenis ervan. Als je het woord ‘popmuziek’ intypt op internet kom je van alles tegen.

Poppodium techniek
Als je naar een poppodium gaat om naar je favoriete artiest te kijken, zie je niet alleen de artiest. Ook is er vaak een mooie lichtshow bij én kun je alles goed horen. Dat wordt allemaal geregeld door de techniek in de zaal.

De techniek in een poppodium kun je verdelen in twee categorieën: licht en geluid. De overeenkomst tussen deze twee categorieën is dat het allebei op stroom werkt.

Techniek - Licht
Het licht in een poppodium bestaat uit lampen aan buizen in het plafond. Deze buizen heten trussen. Aan deze trussen hangen verschillende soorten lampen: schijnwerpers (‘parren’) en bewegende lampen, die ‘moving heads’ worden genoemd. In de lampen kunnen allerlei kleuren worden gezet. Het licht wordt bediend vanaf één punt: de lichttafel. De lichttafel is een computer met veel knoppen en schuifjes. De tafel staat achterin de zaal, zodat de lichtman het hele podium kan overzien. Meestal werken er twee lichttechnici tijdens een show: een lichtman en een assistent. Bij hele grote shows werken er soms meer.

Techniek - Geluid
De geluidsinstallatie in een podium bestaat uit boxen, versterkers en één of meerdere mengpanelen. Een mengpaneel is een soort bord met heel veel schuifjes en knoppen. Al deze schuifjes en knoppen hebben hun eigen functie. Door het op de juiste manier in te stellen kunnen ze ook automatisch versteld worden en samenwerken. Om een concert gaaf te laten klinken is best wat geluid nodig. De installatie die in de grote zaal van Metropool staat is bijvoorbeeld 25000 watt, dat kun je vergelijken met 1000 stereo-installaties in huis!

Als er een band op het podium staat moet ieder instrument (bijvoorbeeld de gitaar en het drumstel) versterkt worden. Ieder instrument heeft een eigen kanaal. Een kanaal is een regelpunt op een mengpaneel. De geluidsmengtafel werkt digitaal en kan 48 instrumenten tegelijk verwerken. Dat zijn dus 48 knoppen en schuifjes die de geluidsman moet bedienen. Gelukkig kan hij ook bepaalde instellingen opslaan, net als bij een gewone computer.

De geluidsman zorgt voor een mooie samenklank van de instrumenten. Dit wordt een ‘mix’ genoemd. Ook kan hij verschillende effecten toevoegen, zoals galm of echo. De geluidsman staat net als de lichttechnicus achterin de zaal. De geluidsman werkt samen met een tweede geluidsman. Deze bedient een tweede mengtafel die op het podium, aan de zijkant staat. Hij wordt ook wel de monitorman genoemd. Als je naar een concert gaat staan er altijd een soort boxen voor op het podium. Dit worden monitoren genoemd. Monitoren zijn de versterkers voor de muzikanten. De muzikanten kunnen zichzelf door deze monitoren goed horen. De monitorman zorgt dat ieder bandlid genoeg hoort. Het geluidsteam bestaat meestal uit drie personen: de geluidsman, de monitorman en een stagehand. Deze laatste zorgt ervoor dat alle kabels en microfoons op het podium goed staan en helpt de band met op-en afbouwen.

De plek achterin de zaal waar de licht-en geluidsman staan heet de Front Of House, afgekort FOH. De technici krijgen voor een show vaak een voorkeurenlijst van een band. Wat ze willen aan licht en geluid staat allemaal in deze lijst. Zo’n lijst wordt ook wel een technische rider genoemd. Voor een show zijn de technici wel twee tot drie uur bezig met voorbereiden: het licht wordt ingehangen en het geluid wordt vast geprogrammeerd. De artiest of band doet voor het optreden ook een soundcheck. Tijdens de soundcheck worden alle instrumenten getest of ze hard genoeg staan. Als alles gecontroleerd is kan de show beginnen.

Techniek - Akoestiek in een popzaal
In een popzaal zitten vaak gaten in de muren of het plafond met daarachter nog een muur van ander open materiaal. Zo kan het geluid niet weerkaatsen en wordt het geluid beter geabsorbeerd. Voor een band die versterkt speelt is het belangrijk dat er geen galm of echo te horen is, dat speelt heel vervelend. Je hoort alle instrumenten weer terug klinken, terwijl dat niet de bedoeling is. In een concertzaal is dat juist wel de bedoeling.

Popzalen en concertgebouwen worden zo gemaakt dat ze precies de juiste akoestiek hebben. Je kunt ook zelf heel makkelijk de akoestiek in een kleine ruimte veranderen. Als je in een badkamer staat te zingen hoor je een prachtige galm. Leg je de hele badkamer vol met handdoeken, dan zul je de galm niet meer horen. Probeer dat maar eens thuis uit.