Muziekkwartier tien jaar
Het Muziekkwartier bestaat tien jaar en dat gaat u het hele seizoen merken. We blikken terug, we vieren feest, maar vooral laten we zien wat deze wijk van cultuur oplevert.
‘Als je hier rondloopt is het net of je in een andere stad bent’, zei een Enschedese in november 2008 tegen de journalist van De Twentsche Courant Tubantia die verslag deed van het open huis. Er kwamen 25.000 bezoekers kijken in dat openingsweekend, nadat het gebouw in aanwezigheid van koningin Beatrix officiëel in gebruik was genomen met de wereldpremière van de opera Hôtel de Pékin.
Tien jaar later is het Muziekkwartier een wijk op zich in de binnenstad. Een wijk van cultuur. Waar je even in een andere wereld kunt zijn, maar toch onmiskenbaar in Enschede bent. Want zo vertrouwd is het Muziekkwartier voor heel veel inwoners van stad en regio wel geworden. Onze ambitie voor de komende jaren is dat nog veel meer mensen het Muziekkwartier als een thuis gaan beschouwen. Een huiskamer van de stad, waar iedereen welkom is. Voor ervaringen die raken, soms schuren, maar altijd waarachtig zijn.
Daarvoor tekenen de partners in het Muziekkwartier: de Nederlandse Reisopera, Phion, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Poppodium Metropool, Kaliber Kunstenschool en ArtEZ conservatorium. In wisselende samenstellingen bieden zij Enschede en Twente dit seizoen ook bijzondere activiteiten aan in het kader van het tienjarig bestaan.
Volg Tosca op de voet
Zoals een speciaal programma rondom de opera Tosca van Puccini die in oktober twee keer wordt uitgevoerd. De Nederlandse Reisopera en het Orkest van het Oosten bieden iedereen toegang tot de ‘making of’, in samenwerking met Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Volg het complete maakproces op de voet, van decorbouw tot de eerste muzikale repetities en natuurlijk de uitvoering.
Er komt een lustrumeditie van de theatrale rondleiding Plankenkoorts, een van de succesnummers uit het scala aan educatieve projecten van de samenwerkende partners. Een tentoonstelling laat zien wat het Muziekkwartier voor moois heeft voortgebracht, met natuurlijk heel veel (bewegend) beeld. En we hebben nog meer in petto, waaronder een feest exclusief voor tienjarigen.
Zing mee met stadslied
Tot slot krijgt de hele stad een stem in het Muziekkwartier, dankzij het nieuwe stadslied. Een communitykoor voert het uit op het stadsfeest waarmee we dit lustrumseizoen willen afsluiten.
Wat de dwarsverbanden in het Muziekkwartier opleveren spreekt ook uit de reguliere programmering. Goed voorbeeld zijn volgens artistiek manager Simone Kratz van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede festivals als Cross-linx en het internationale Big Bang festival, waaraan verschillende partners een bijdrage leveren. “En ‘Woar geet ‘t opan met Kesmis’ is ook helemaal Muziekkwartier”, aldus Simone Kratz.
Klassiek in nieuwe dip
Het Orkest van het Oosten proudly presents: CLASSSH. Weg met de conventies, lang leve de klassieke muziek. De enige symfonie van César Franck, met Ed Spanjaard op de bok en Bas Amro als dj en host.
Partners in het Muziekkwartier
Over het Muziekkwartier
Het Nationaal Muziekkwartier, gevestigd in Enschede, is een samenwerking tussen Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Metropool, de Nationale Reisopera, Phion, Kaliber Kunstenschool en ArtEZ Conservatorium.
Onder regie van zes culturele instellingen, de gemeente Enschede en de provincie Overijssel is op 21 november 2008 het nieuwe Muziekkwartier door koningin Beatrix geopend.
Het Nationaal Muziekkwartier ligt in de buurt van station Enschede en naast het Muziekcentrum Enschede aan het Willem Wilminkplein. Het gebouw is ontworpen door Jan Hoogstad.