Een toneeldier met wilde plannen

Enschede schrijft in de jaren zestig theatergeschiedenis. Directeur Aad (Aus) Greidanus van de Twentse Schouwburg neemt het initiatief tot het Nederland Tournee Theater. Het is een gezamenlijke onderneming van de schouwburgen in de provincie (ook Hengelo doet mee) om hoogwaardige toneelproducties te programmeren.  
Het idee ontstaat als Greidanus aan de borrel is met regisseurs Ton Lutz, Bob de Lange en Peter Oosthoek. Uitgangspunt is dat de regisseur een stuk uitzoekt en daarna pas het gezelschap met toneelspelers samenstelt. De theaters garanderen een afname van minimaal 70 voorstellingen van het Nederland Tournee Theater, plus mogelijk een televisieopname. Een keur aan bekende acteurs staat al te trappelen om mee te doen: Ank van der Moer, Ellen Vogel, Andrea Domburg, Ko van Dijk.  
Maar op het laatste steken bestaande toneelgezelschappen in de Randstad er een stokje voor. Ze zijn bang voor concurrentie. Greidanus wordt zelfs op een vijandige manier onder druk gezet door de directeur van de Amsterdamse schouwburg. Het revolutionaire plan belandt in de ijskast. Maar in 1968 gaat een vergelijkbaar initiatief alsnog van start. Greidanus, die dat jaar als schouwburgdirecteur vertrekt uit Enschede, richt Tournee Theater op: een producent van toneelvoorstellingen. Drie jaar daarna wordt hij medeoprichter en zakelijk leider van toneelgroep De Appel.