Ontdek hier het programma van het BIG BANG Festival 2023

Naar ticketpagina / To ticketpage >>

Bekijk de timetable hieronder

Klik op de afbeelding om hem te vergroten

Het programma is een ware explosie voor je zintuigen / The program is a real explosion for your senses

Het BIG BANG Festival vindt plaats op het Willem Wilminkplein, in het Wilminktheater en in Metropool Enschede. Het Willem Wilminkplein is gratis en voor iedereen toegankelijk om te bezoeken. Vanaf daar kun je met je festivalbandje bij de locaties naar binnen om al het andere te ontdekken.

Er vinden doorlopende optredens plaats en ook zijn er voorstellingen die binnen een tijdsslot geplaatst zijn. Voor deze voorstellingen geldt VOL=VOL! Hieronder worden alle voorstellingen toegelicht.

Wil je op de hoogte gehouden worden van het programma en meer? 
Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

**English
The BIG BANG Festival takes place on the Willem Wilminkplein, at the Wilminktheater and Metropool Enschede. The Willem Wilminkplein is free and open for everyone to visit. From there you can enter the venues with your festivalticket to explore everything else.

There are continuous performances and there are also performances that are scheduled within a time slot. Full=full. All performances are explained below.

Would you like to be updated about the program and more? 
Then sign up for the newsletter here. 

Bijzondere optredens binnen en buiten

Geniet de hele dag door van bijzondere optredens die zowel binnen als buiten worden gehouden. De optredens vinden onder andere plaats op het hoofd- en zijtoneel van de grote Pay. Zaal van het Wilminktheater en in de Hertog Jan Zaal en Saxion Zaal van Metropool. Ook zijn er in de foyers van alle locaties optredens en installaties te bewonderen. Let op: vol is vol. 

14:00 - 14:50 uur | Metropool grote zaal
Farfelu
Farfelu betekent zoveel als maf, bizar, extravagant. In deze voorstelling gaan we dan ook voor gek, gekker, gekst. De gevatte interactie tussen multi-instrumentalist Rémi Decker en de geprojecteerde animatiefilmpjes maakt van Farfelu een next-level cineconcert.
15:00 - 15:30 uur | Wilminktheater PAY.Zaal
Sigourney K
Sigourney K komt naar Enschede tijdens het BIG BANG Festival op 7 mei. Speciaal voor dit festival heeft ze een show van 30 minuten voor ons in petto waarin ze haar eigen muziek laat horen en vertelt ze het verhaal achter haar carrière. Ze is onder andere bekend van haar twee hits, Vluchtstrook (samen met Antoon) en 100 SMSjes (samen met Ronnie Flex).
14:00 - 14:40 uur | Willem Wilminkplein
El Loren
Unieke instrumenten worden bedacht en gemaakt door deze multi instrumentalist. Bestaande uit gerecycleerde elementen als PVC-buizen, verfpotten, koekenpannen, fietsbellen, bakplaten en asbakken. Alles is mogelijk.
12:50 - 13:20 uur / 15:50 - 16:20 uur | Metropool kleine zaal
Junior Akwety & Jochem Baelus
Samen laten ze de wereld spinnen. De acrobatische vocalen van Junior cirkelen rond de stuiterende beats van Jochem. Mechanisch swingende objecten, trillende trekveren en ronkende bourdontonen zorgen voor de mafste vibraties.
12:30 - 12:50 / 13:40 - 14:00 / 14:40 - 15:00 / 16:00 - 16:20 uur | Willem Wilminkplein
Duo Mathis
Vader en zoon Mathis bundelen hun muzikale gevoeligheden in een speels en experimenteel duo. Met hun zelfgemaakte geperforeerde kartonnen, voeden ze hun draaiorgels met swingende melodieën. Samen verkennen ze muzikale domeinen van jazz tot pop en spelen bestaande stukken en eigen composities.
15:10 - 15:30 / 16:30 - 16:50 / 17:20 - 17:40 uur | Willem Wilminkplein
Blaas of Glory
Deze hilarische mobiele act blaast je letterlijk omver. Acht rockers in maillot gewapend met sousafoon, piccolo, klokkenspel, banjo, accordeon en meerstemmige achtergrondharmonieën maken van ieder nummer een overwachte belevenis. In welk genre dan ook.
14:20 - 14:50 uur / 16:10 - 16:40 uur | Wilminktheater PAY.Zaal
Poétique de l'Instable
De live muziek van vioolsnaren en drie personen die verschillende (gewone) voorwerpen gebruiken in een choreografie. Dit alles op het ritme en volledig in balans. Het lichaam van de danser zal worden getransformeerd, evenals de aandacht van de toeschouwers in Poétique de l'instable.

Installaties / Installations 

Dat je met je stem of een instrument muziek kan maken is iets dat we wel weten. Maar wist je dat je ook met fysieke voorwerpen of bijzondere attributen en materialen klanken kunt creëren. Tijdens de (doorlopende) optredens van onze installaties kun je zelf gaan ontdekken hoe dit soort processen werken. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Artiesten van over de hele wereld verzorgen optredens of workshops waarin klankkunst, muziek en beweging samenkomen, met de ondersteunining van technologie en innovatie. De constructies zijn te bespelen of besturen op een bijzondere manier. Bij sommige van deze installaties is er om een bepaalde tijd uitleg. Bekijk de time table voor de tijden. 

Muziekkamers routes / Loges Musicales

Vanaf het startpunt in het Wilminktheater vertrek je onder begeleiding op een route langs de muziekkamers. Dit zijn voorstellingen en concerten voor een klein publiek op onverwachte locaties waar je normaal niet zomaar komt. Voor de artiesten is het een experimentele speeltuin en voor jou als bezoeker een intieme ervaring.

Er zijn twee routes die je kunt volgen. Beide starten vanaf de receptie in het Wilminktheater (vind de rode ster op de grond). Je wordt dan begeleid door iemand van de organisatie en die brengt je naar de verborgen plekken in het pand. 

Route 1

Starttijden: 12:20 uur / 13:40 uur / 15:00 uur / 16:20 uur 
Duur per muziekkamer: 20 minuten
Totale duur: 45 minuten

Route 2

Starttijden: 12:20 uur / 13:40 uur / 15:00 uur / 16:20 uur 
Duur per muziekkamer: 20 minuten
Totale duur: 45 minuten

NOMAD Project 

Ook dit jaar is het NOMAD-Project onderdeel van het BIG BANG Festival. Iets waar we erg trots op zijn! Het NOMAD-project geeft een podium aan kinderen. Het idee is om via lokale initiatieven kinderen - ook zij die soms minder makkelijk toegang tot cultuur hebben - de kans te geven om samen te werken met een professioneel team. De creatie die uit het korte repetitieproces ontstaat word live op het festival gepresenteerd. Dit jaar zijn het twee workshops waar jouw kind/kleinkind aan mee kan doen.

De eerste wordt uitgevoerd door multi-instrumentalist en muziekproducer Lorenzo Mena. Samen met een groep kinderen maakt hij een muzikale voorstelling, waarbij hun talent en culturele invloeden versmelten met die van hem. Op zaterdag 6 mei tussen 11.00 en 13.00 is er ruimte voor vijftien kinderen om deel te nemen aan de NOMAD workshop. Meer info en aanmelden kan hier. 

Het tweede NOMAD-project is op de festivaldag zelf en word gegeven door Remi Decker. Tussen 15.50 - 16.30 uur is er een vrije inloop. De strekking: hoe maak je zelf filmmuziek?

Het internationale BIG BANG Festival is in Enschede de enige locatie in Nederland. En daar zijn wij heel trots op! Zie hieronder in welke andere steden het festival wordt gehouden:

BIG BANG: ANTWERP |  |ATHENS | BRUSSELS | COPENHAGEN | DUBLIN | ENSCHEDE | LILLE | LUXEMBOURG | LISBON | OTTAWA | QUÉBEC | RENNES | ROUEN | REYKJAVÍK | SEVILLE | TALLINN

 

 

BIG BANG Festival is een productie van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede in samenwerking met Zonzo Compagnie en Concordia met de steun van het Creative Europe-programma van de Europese Unie. BIG BANG Festival is een format dat ontwikkeld en eigendom is van Zonzo Compagnie.

Bekijk hieronder de plattegrond


Klik op de foto om te vergroten