Orkest van het Oosten is Phion
Het Orkest van het Oosten heeft een rijke en inspirerende geschiedenis die teruggaat tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Wat begon als een amateurorkest onder leiding van vioolleraar Victor van Riemsdijk, groeide uit tot een professioneel orkest met landelijke en internationale erkenning. De wortels van het orkest liggen in Enschede, waar in 1933 het ‘Twents Kamer Orkest’ (TKO) werd opgericht door cellist Klaas de Rook. Onder zijn leiding evolueerde het orkest en speelde het steeds vaker concerten, ook buiten de regio.
Geschiedenis van het Orkest van het Oosten
In 1947 kreeg het orkest een nieuwe naam: het ‘Twents Philharmonisch Orkest’, later omgedoopt tot het ‘Overijssels Philharmonisch Orkest’ in 1951. Dankzij financiële steun van de lokale en landelijke overheid kon het orkest zich verder professionaliseren en groeide het in 1957 uit tot een gezelschap van meer dan zeventig musici. Het Orkest van het Oosten verzorgde naast reguliere concerten ook de begeleiding van het Enschede gevestigde ‘Opera Forum’ en gaf jaarlijks meer dan 130 optredens.
Grote namen en groei naar internationaal niveau
Door de jaren heen heeft het Orkest van het Oosten met verschillende vooraanstaande dirigenten gewerkt. In de jaren ‘80 leidde bezuinigingen tot een fusie tussen het Overijssels Philharmonisch Orkest en Opera Forum, waarna Elyakum Shapirra de leiding op zich nam. De grootste bloei beleefde het orkest in 1995, toen Jaap van Zweden als chef-dirigent werd aangesteld. Onder zijn leiding werd de ambitie van een kwaliteitssymfonieorkest op zeer hoog niveau werkelijkheid. Het orkest trok volle zalen en kreeg internationale erkenning. Vanaf 2000 trad het orkest ook op onder de naam ‘The Netherlands Symphony Orchestra’.
Met de komst van Jan Willem de Vriend in 2006 als chef-dirigent en artistiek leider, werd een nieuwe artistieke richting ingeslagen. Na een moeilijke periode in 2015-2016 zette het orkest opnieuw koers naar de toekomst. In 2017 nam Ed Spanjaard het stokje over en legde hij de basis voor een intensieve samenwerking met Het Gelders Orkest.
Orkest van het Oosten en Phion: De toekomst
Het ministerie van OCW gaf in 2016 de opdracht om het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest samen te voegen tot één duurzame en hoogwaardige symfonische voorziening voor Oost-Nederland. Deze samenwerking leidde op 1 september 2019 tot de oprichting van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Sinds 1 juni 2020 functioneert het orkest officieel onder deze naam. Met een breed en verrassend repertoire wil Phion symfonische muziek toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek.
Chef-dirigent Alexei Ogrintchouk en muzikale vernieuwing
Op 8 mei 2023 werd bekend dat de gerenommeerde dirigent en hoboïst Alexei Ogrintchouk per seizoen 2023-2024 als chef-dirigent is aangesteld. Hij zal de komende drie seizoenen vier producties per jaar leiden en bouwt verder aan de toekomst van Phion. Met deze artistieke en innovatieve visie blijft het Orkest van het Oosten een essentieel onderdeel van de Nederlandse muziekwereld.
Beleef het Orkest van het Oosten in het Wilminktheater
Bezoek het Orkest van het Oosten in het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en ervaar de prachtige symfonische klanken van dit gerenommeerde orkest. Bestel nu je tickets en geniet van een onvergetelijke muzikale ervaring!