Contact > Duurzaamheid

Duurzaamheid

Genieten bij het Wilminktheater en bijdragen aan een groene planeet

Welkom bij het Wilminktheater, waar we niet alleen streven naar een onvergetelijke ervaring, maar ook naar een duurzame bijdrage aan onze planeet. Graag informeren we u over onze recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en milieubewustzijn.

Ons theater heeft een actief inzamelsysteem voor bekers en bakjes geïmplementeerd, waardoor we hoogwaardige recycling bevorderen. Deze recyclebijdrage is reeds opgenomen in de ticketprijs, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw bezoek. Bovendien zijn we trots om te vermelden dat het Wilminktheater BREEAM-gecertificeerd is, wat betekent dat we ons inzetten voor afvalscheiding en voortdurende verbetering van onze milieuvriendelijke initiatieven.

Als theater hebben we duurzaamheid hoog op de agenda staan. Naast de genoemde recyclinginitiatieven hebben we op ons dak zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor we een aanzienlijk deel van onze eigen energie opwekken. Bovendien zijn alle toiletbezoeken in het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede duurzaam, papieren handdoekjes en toiletpapier zijn gemaakt van gerecyclede kartonnen bekertjes. Ook hebben we watervrije urinoirs geplaatst in ons Muziekcentrum.

We kijken ernaar uit u te verwelkomen in ons theater.

Duurzame werkomgeving

Het Wilminktheater maakt deel uit van een energieteam, dat is samengesteld vanuit 3 organisaties: Gemeente Enschede, Strukton en het Wilminktheater. Het energieteam werkt vanuit verschillende oogpunten m.b.t. CO2-reductie, het verbruik van energie (gas, water en elektra) en vernieuwingen. Het energieteam is regelmatig ‘s avonds of ‘s nachts in het pand te vinden op zoek naar onbedoelde verbruiken, zodat we hier gericht actie op kunnen ondernemen. Ook onze medewerkers dragen hun steentje bij aan een duurzame werkomgeving: denk aan het uitzetten van computers, verlichting en opladers. Alle kleine beetjes helpen.

TL- en oriëntatieverlichting boven en langs het toneel is vervangen door led-verlichting. Daarnaast staat op de planning om in onze kantoren en alle overige verlichting in o.a. de foyer ook aan te passen naar led-verlichting. In onze trappenhuizen hebben we bewegingsmelders toegepast om onnodig verbruik tegen te gaan.

Wat kunt u doen voor een duurzaam theaterbezoek?

Een duurzaam theaterbezoek begint al bij u thuis. Kies er bijvoorbeeld voor om met de fiets naar het theater te komen. Er zijn rondom ons gebouw voldoende plaatsen waar u de fiets kwijt kan. Daarnaast kunt u bij ons altijd digitaal de tickets tonen op de mobiele telefoon, waardoor het printen van het ticket niet meer nodig is. Bij de aankoop van de tickets aan de kassa worden de tickets naar u gemaild, zodat u ze op uw mobiel kunt tonen bij aankomst. Eenmaal in het theater aangekomen ziet u in de foyer scheidingsbakken staan waar u het afval in kunt gooien. Maar wist u ook dat pinnen helpt bij een duurzaam theaterbezoek? Na de bestelling bij de bar kunt heerlijk gaan genieten, want de rest doen wij voor u! Duurzaam genieten van (h)eerlijke producten.

  

Duurzaamheid in de Horeca 

Wist u dat de koffie die u bij ons drinkt 100% duurzaam en FairTrade is? Hesselink Koffie levert de koffie op een duurzame manier en de koffie is verpakt in zakken die gerecycled kunnen worden. Bij dit heerlijke kopje koffie krijgt u een 100% biologisch en duurzaam koekje geserveerd. 

Afval scheiden

Dit nieuwe theaterseizoen (2019 – 2020) zijn wij begonnen met het scheiden van al ons afval. Wij maken het onderscheid in:

  • Plastic & verpakkingen (PMD);
  • Papier en karton;
  • Restafval;
  • Kartonnen bekertjes (medewerkers);
  • Glas (horeca)
  • SWILL (gekookte etensresten) (keuken). 

Wij vragen zowel van onze medewerkers, de artiesten als van onze bezoekers het afval in de daarvoor bestemde bakken te gooien, zodat onze nieuwe partner in afvalverzameling, ReNEWi, een tweede leven kan geven aan het afval. Want afval bestaat niet. Wij zijn van mening dat wij met zijn allen kunnen bijdragen aan een duurzame wereld, waarbij u een steentje bij kunt dragen bij uw bezoek aan het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Papierrecycling

Kunststofrecycling

 

Eerlijke leveranciers en lokale partners 

Daarnaast werkt onze horeca uitsluitend met de eerlijkste leveranciers en uitsluitend met lokale partners. Onze wijn wordt geleverd door Berghorst & Bos uit Hengelo (winnaar van de KVNW-prijs; een keurmerk wat staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en verantwoord ondernemen). Het brood dat wij gebruiken wordt afgebakken in Enschede en het frituurvet wat wij gebruiken is volledig ‘groen’ palmkap vrij. Zo geniet u dus onbewust op een duurzame manier van de (h)eerlijkste producten.