ZO! Gospel Choir heeft gospel in Nederland op de kaart gezet 

ZO! Gospel Choir, ontstaan in de Amsterdamse Bijlmermeer, heeft een bijzondere band met Enschede. Onlangs werd in het Wilminktheater het concert ZO! Gospel Honors opgenomen en in december zingt het koor weer tijdens de jaarlijkse Christmas Night.  
 
ZO! Gospel Choir maakt vanaf de eerste editie in 2013 deel uit van de Christmas Night. “Het is een mooie traditie geworden waar we ieder jaar naar uitkijken”, zeggen oprichters Gordon Cruden en Donna Lewis van het koor. “De publieke belangstelling en de uitstraling zijn in de loop van de tijd alleen maar groter geworden. Het is mooi dat we met z’n allen bouwen aan iets wat steeds meer statuur krijgt. Het wordt niet voor niets de Proms van het Oosten genoemd.” 
 
Mariah Carey 
De ontwikkeling van de Christmas Night loopt parallel met de groeiende bekendheid van ZO! Gospel Choir. Het koor wordt vaak ingeschakeld voor de begeleiding van bekende artiesten tijdens concerten, televisieprogramma’s en studio-opnames. Van Ilse DeLange en Martin Garrix tot Jeangu Macrooy en Mariah Carey. In het nu opgenomen gospelconcert staan de koorleden nu eens zelf centraal. “Daarom zagen we dat wel zitten, toen het Wilminktheater ons hiervoor benaderde. Het draait bij dit concert volledig om de gospelmuziek. We leggen uit wat we met het genre hebben en waarom het koor is wat het is”, zegt Cruden. “Bovendien kunnen we hiermee ook onze volgers in het buitenland bedienen, die niet zomaar even een van onze concerten kunnen bezoeken. We vergroten met dit concert ons bereik en onze zichtbaarheid.” 
 
Geen robes 
ZO! Gospel Choir heeft gospel in Nederland op de kaart gezet. Was de muziek bij de oprichting van het koor in 2010 vooral nog iets voor fijnproevers, tegenwoordig weet een breed publiek het repertoire te waarderen. Dat bewijzen de uitverkochte concerten in Paradiso. Een van de succesfactoren is de eigen weg die ZO! Gospel Choir heeft gekozen, denkt Lewis. “We treden bijvoorbeeld niet op in robes, de lange gewaden, zoals in Amerika gebruikelijk is. Dans en choreografie zijn belangrijk bij ons. Onze zangers hebben ook een diverse achtergrond: Surinaams, Moluks, Afrikaans, Nederlands, zelfs Syrisch. Een nummer als ‘Oh Happy Day’ doen we niet, want dat hoor je overal al. Wél muziek van Amerikaanse gospel-icons als The Clark Sisters en Kirk Franklin, maar ook Michael Jackson met een gospelsound. We hebben het clichébeeld van het gospelkoor doorbroken. Een koor zoals dat van ons kom je zelfs in Amerika niet tegen.” 
Gospelmuziek staat voor hoop en troost, voor samenzijn en samen zingen. Cruden: “Voor elkaar en met elkaar. Toegankelijk zijn voor iedereen. Het maakt niet uit wat je seksuele voorkeur, religie of etniciteit is. Je maakt samen muziek. Voor ons is dat ook de boodschap van gospel.”  
 
ZO! Academy 
Met zo’n 120 optredens per jaar is de agenda van het koor goedgevuld. Voor de jonge aanwas is een eigen ZO! Academy opgericht. De zangopleiding voor jongeren van 9-18 jaar, die worden gecoacht door Berget Lewis en Shirma Rouse, heeft door de volle agenda op een laag pitje gestaan. Wel zijn er Black Gospel XL workshops door het hele land gegeven, met de bekende Britse vocal-coach Mark De-Lisser. Ook is er een platenlabel opgericht, CruDon Productions, dat eigen muziek uitbrengt.   
Nederland weet Zo! Gospel Choir steeds beter te vinden. Het koor zingt regelmatig commercials in en treedt op in tv-programma’s als ‘Matthijs Draait Door’. Dit jaar staan verder nog het Prinsengrachtconcert, Lowlands en een concert in de Ziggo Dome met Kyteman op het programma. Lewis: “Het zijn allemaal projecten die we zelf graag willen doen. We kiezen altijd met ons hart.”