VRIJ ENTREE MET HENK ELSINK 

FRANS VAN DUSSCHOTEN

Door Ton Ouwehand

Tussen 1963 en 1969 presenteerde Henk Elsink het programma Vrij Entree in zijn theaterrestaurant De Koopermolen aan de Warmoesstraat in Amsterdam. Daarbij had hij altijd een gast uit de kleinkunstwereld.

Die programma’s werden door de VARA op de radio uitgezonden. Honderd afleveringen zijn er geweest. Chris Dekker was daar als drummer van het Harry Bannink Combo altijd bij aanwezig.

De aflevering met Frans van Dusschoten. Hij is bij een groot publiek bekend geworden als de aangever voor André van Duin en acteur in de films die André van Duin maakte: Ik ben Joep Meloen en De Boezemvriend. Maar in de jaren zestig was hij een groot artiest. Hij kon zeer goed imiteren. Hij deed de stem van Paulus de Boskabouter, deed veel stemmetjes in de televisieserie De Fabeltjeskrant, onder anderen van Meneer De Uil en Willem Bever. Ook deed hij de stemmen van o.a.  de Brilsmurf en de Knutselsmurf. 

Drummer Chris Dekker over deze aflevering van Vrij Entree: ‘Ik kende Frans al veel langer. In mijn militaire diensttijd zat ik in een orkest dat in allerlei kazernes optrad met diverse  artiesten. Dat was 1952 tot 1954. Frans zat daar vaak bij als conferencier en imitator. We konden het altijd goed met elkaar vinden.

In De Koopermolen was het een heel leuk weerzien met Frans. Hij belde me later nog op dat hij een van de stemmetjes uit de Fabeltjeskrant had gebaseerd op mijn Utrechtse accent, ik geloof een kikker maar dat weet ik niet meer precies.’

Beluister de uitzending van Vrij Entree hieronder: 


Drummer Chris Dekker