De handtas van Rika Hopper

Rika Hopper geldt als een van de Grandes Dames van het Nederlandse toneel. In 1954 is ze bezig met een afscheidstournee door Nederland. Ze speelt de rol van keizerin-weduwe in het stuk Anastasia. Het concertgebouw in Hengelo is op 25 en 26 februari aan de beurt.  
Omdat ze bij eerdere voorstellingen al zoveel bloemen heeft gekregen, schrijft Rika in een brief aan de Hengelose concertvereniging dat ze liever een ander afscheidscadeau wil hebben. ‘’Bijvoorbeeld een mooie flinke handtasch, die ik nodig heb. Verleden zomer bestelde ik bij de firma Van Winsen in Hengelo een groote groene reistasch. Als u en de andere dames en heeren daarvoor zouden voelen, kan ik deze de tweede dag, als we nog in Hengelo zijn, zelf uit gaan zoeken. Een beetje donker-muiskleurig, waar goed wat in kan.” 
Mocht de Hengelose concertvereniging liever iets anders willen geven, dan kan dat ook. Hopper geeft alvast een paar suggesties: een fles Old English lavendel, een fles 4711 Tosca eau de cologne, een doos goede zeep, een doos postpapier of een mooie platte poederdoos. In de kantlijn schrijft ze erbij: ‘’Of pecunia’’. Om af te sluiten met: ‘’Rika Hopper, de praktische idealist’’. 


Foto afkomstig uit het boek “Doek op!” van Marco Krijnsen.