Een zaal vol gebronsde nimfen

“Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren hoe ik met kloppend hart op de zaterdagavond in Enschede uit de trein stapte en via het donkere straatje langs de kloostermuur naar gebouw Irene liep, waar iedere zaterdag de Cotton Town Jazz Band optrad en waar je de lekkerste meiden uit heel Twente kon vinden, die dan onveranderlijk ook zondags in Bad Boekelo te vinden waren. Gebronsde nimfen die je middelbare schooljongenshart tot ongezonde ritmes konden opdrijven, zelfs al werd door de schuchterheid de afstand van tientallen meters in acht gehouden.” 
Dierbare herinneringen van een groupie van de legendarische Cotton Town Jazzband, die al ruim 60 jaar de podia in Enschede en verre omgeving bespeelt. Vooral in de bovenfoyer van gebouw Irene aan de Noorderhagen (waar zich nu de gelijknamige parkeergarage bevindt) beleeft de band in de jaren zestig hoogtijdagen. Drijvende krachten zijn klarinettist Gerard Koopman en pianist Ben Volkers. Irene is in die periode ook het vaste onderkomen van de eerste Enschede jazzclub onder de naam Jazzclub Randstad Twente. 
Anno 2020 bestaat de Cotton Town Jazz Band nog steeds, met een aantal muzikanten uit de originele bezetting. De optredens zijn nu beperkt tot één keer per maand. 


Foto: collectie Herman Joostens