Jan Groenteman

Genomineerd met het nummer Pakken wat je pakken kan

Tekst: Jan Groenteman. Gezongen door: Cast van Superjuffie! Componist: Jan Groenteman. Muzikanten: Jan en Keez Groenteman, Donald Simoen

Bekijk alle genomineerden

Jan Groenteman: ‘Schrijven voor kinderen is het kind in mezelf opzoeken’

Volkszanger André Hazes was de allereerste muzikale liefde van Jan Groenteman. “Toen ik een jaar of 3 was, zong ik zijn liedjes al fonetisch mee.” Ook in de jaren daarna bepaalde de platenkast van pa en ma Groenteman de smaak van de opgroeiende Jan. “Veel Ja zuster, nee zuster. Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Het liedje Op de step spookt nog steeds wel eens door mijn hoofd.”

“Ik maakte er voor mezelf beelden bij. Bijvoorbeeld bij Bello niet zo trekken, over die enorme hond met een heel klein meisje. Dat maakt voor mij ook een goed kinderliedje; als je er in je hoofd verhalen omheen kunt verzinnen.” 

Jan Groenteman (1980) is dit jaar genomineerd met Pakken wat je pakken kan, een van een ruime handvol liedjes die hij maakte voor de kindermusical Superjuffie, nadat hij vorig jaar met broer Keez de muziek schreef voor het winnende liedje Give Me Some Skin (van Jurrian van Dongen). En weer een jaar eerder was hij genomineerd met Boem, Pats, Kledder en Boink! 

“Het werk van Willem Wilmink heb ik pas relatief laat leren kennen, vooral via Het Klokhuis (waarvoor Groenteman inmiddels ook zelf meeschrijft aan liedjes). “Ik bewonder vooral de manier waarop hij als volwassene schreef vanuit het perspectief van een kind. Anders dan het spitsvondige rijmen van bijvoorbeeld Annie M.G. Schmidt, veel meer vanuit de emotie.”

Jan Groenteman mag dan inmiddels een behoorlijke bekendheid hebben verworven met zijn werk (al dan niet samen met Keez) voor artiesten als Glennis Grace en vooral Alex Klaasen (Showponies 1 en 2 en Snowponies), hij heeft ook al behoorlijk wat ‘kinderwerk’ op zijn naam staan. “Iets wat ik met veel lol doe. Schrijven voor kinderen is voor mij het kind in mezelf opzoeken. Mij verplaatsen in het kind dat ik was. En dan op zoek naar een oorwurmpje.”

Pakken wat je pakken kan, waarvoor hij de tekst en de muziek schreef en waarmee hij voor het derde jaar op rij is genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied, straalt dat plezier ook uit. “Het is altijd leuk om te schrijven voor de slechterik in een voorstelling. En dat is Edna Engelenhaar in Superjuffie. Het liedje is haar introductie in het stuk en vertelt over haar levensfilosofie, haar kijk op de wereld.”

Een van Groentemans concurrenten dit jaar is Jurrian van Dongen, met wie hij het al eerder genoemde Give Me Some Skin maakte. Van collega’s nu dus concurrenten. Groenteman lacht: “Die dekselse Jurrian van Dongen. Hij is zo’n goeie tekstschrijver. Zit zo in de traditie van Wilmink ook: eigenheid, vakmanschap, ook zware onderwerpen aandurven. Ik voel me met hem verbonden in die liefde voor het vakmanschap en het Nederlandse lied.”