WM | Digitaal > Boekenkist van Kees Schafrat

Kees Schafrat is sinds 2012 algemeen directeur en eigenaar van Boekhandel Broekhuis én zanger. Tijdens het jubileum van zijn bedrijf verraste hij het publiek met een uitvoering van Bottom of the Heart, een van de liedjes op zijn cd.

Schafrat zingt al vanaf zijn vijftiende jaar. In het Limburgse Gennep, de plaats waar hij boven de boekhandel van zijn vader geboren werd, zong hij in bandjes en was hij lid van het gemengde koor.

Zo'n negentig liedjes schreef hij, naast zijn drukke bestaan als boekhandelaar. Met zijn donkere stem zingt Kees Schafrat over eenzaamheid, liefde en gemis.

#5 Danslessen - Pieter Waterdrinker

Danslessen is het onlangs heruitgegeven debuut van de in St. Petersburg wonende Pieter Waterdrinker, een vaste gast aan Broekhuis Enschede bij het verschijnen van een nieuwe roman

In deze roman smelten naar mijn overtuiging twee kunstvormen samen: de romankunst en de dans. Niet voor niets prijkt een Degas-balletdanseres op de cover van dit meeslepende verhaal.


Danslessen

Het is een broeierige, sfeervolle familieroman die zich afspeelt in een hotel aan de Hollandse kust. De elfjarige ‘Boeb’ Waterman vormt in de barre wintermaanden met vader en grootvader een mannengemeenschap in hun lege hotel te Zandvoort. Boeb dwaalt eenzaam door het krakerige, naar boenwas ruikende hotel en door het winderige badplaatsje. Gelukkig dient zich een buitenlandse dansleraar aan, die de theaterzaal gedurende heel de winter huurt. Een joyeuze man, deze Lulovski, iets te joyeus wellicht voor de toeristenuitbaters.
Met veel gevoel voor sfeer toont Waterdrinker hoe de Watermannen hun familiebedrijf in stand proberen te houden. Daardoor verliezen ze andere belangen uit het oog. 

Reserveer het boek hier.

#4 Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt - Annejet van der Zijl

Op 20 mei vieren we jaarlijks de geboortedag van Annie M.G. Schmidt. 

Iedereen kent Annie M.G. Schmidt, een van de populairste Nederlandse schrijfsters aller tijden. 

Populair geworden door talloze kinderboeken die ook na vele generaties tijdloos en vol humor blijken.
Daarnaast grossierde ze in liedjes en cabaretteksten die in het collectieve geheugen zitten.
Met 'Heerlijk duurt het langst' schreef ze de eerste Nederlandstalige musical.
Nagenoeg alle Nederlandse tekstschrijvers zijn schatplichtig aan haar.

Maar wie kent haar nu eigenlijk echt? Wat er over haar leven bekend is, is vooral datgene wat ze er zelf over kwijt wilde. Annejet van der Zijl reconstrueerde de lotgevallen van de vrouw achter de schrijfster: haar hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot ’s lands ‘schaduwkoningin’ en het roerige en soms inktzwarte persoonlijke leven achter de roem. Het resultaat is het inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er dankzij haar humor en moed toch in slaagde om alles uit het leven te halen.


Anna: het leven van Annie M.G. Schmidt - Annejet van der Zijl

Bestel het boek hier!

#3 Hans Croiset: Ik, Vondel

Hans Croiset regisseerde en speelde in zijn 70 jaar aan het toneel vele stukken van Vondel en nam zich al lang geleden voor om dieper in de ziel van de geliefde en verguisde schrijver te kruipen. In zijn meeslepende roman laat hij Vondel, die niet universitair geschoold is maar tóch aan de basis van onze taal en literatuur heeft gestaan, naar woorden zoeken om zijn twijfels, zijn tijd en zijn wereld vorm te geven. 
 
Ik, Vondel is een uniek tijdsbeeld van de Gouden Eeuw, en een portret van een man die in zijn bewogen leven precies met dezelfde vragen worstelde als jij en ik. 
 
Hans Croiset speelt ondanks zijn gezegende leeftijd jaarlijks nog in meerdere theaterproducties. Hij is onder andere te zien in 'Het oog van de storm' met Anne-Wil Blankers. 
'Ik Vondel', is zijn vierde roman.

Bestel het boek hier!

#2 Hendrik Groen: Zolang er leven is

De dagboeken van Hendrik Groen zijn herkenbaar voor iedereen in en om de zorg van ouderen. De populariteit van de serie dagboeken leverde behalve de nodige publieksprijzen ook een veel geprezen TV-serie op. 

Het succes van deze serie, met acteurs Kees Hulst en André van Duin in de hoofdrol, was vervolgens weer aanleiding om het universele verhaal naar het theater te brengen.

De voorstellingen 'Zolang er leven is' zullen spoedig weer worden opgepakt, ook in Enschede.
De boeken blijven uiteraard verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis.

Bestel het boek hier! 

#1 Taalkunstenaars: Stef Bos

Taalkunstenaars: de mooiste teksten van bekende artiesten nu in boekvorm. In dit deel: de beste teksten van Stef Bos. Met een voorwoord van Ali B, persoonlijke inleidingen en bijbehorende Spotify-playlist.

Wat ik ook wil zeggen
Jij krijgt mijn woorden klein
Was ik maar een dichter
Dan kon ik dichter bij jou zijn

Stef Bos brak begin jaren negentig door met de klassieker 'Papa' en is sindsdien met regelmaat terug te vinden in de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten. Hij woont en werkt zowel in Vlaanderen als in Zuid-Afrika en zijn taal is bloemrijk, vol on-Hollandse uitdrukkingen en woordvondsten. 
In dit boek leer je Stef Bos kennen aan de hand van een selectie liedteksten, vanaf de eerste songs tot en met zijn nieuwste nummers. Hij laat zien hoe hij schrijft, wie en wat hem inspireren en biedt zo een fraaie reis door de tijd die zijn woorden een nieuwe dimensie geven. 

Het werk van Stef Bos (boek en cd) heeft altijd een vaste plek in de collectie van Boekhandel Broekhuis. Bestel het boek hier