HENK ELSINK TROUWT

Door Ton Ouwehand

In het stukje ‘De Amuseur uit Enschede’ staat dat Henk Elsink in maart 1959 trouwde en dat de toen zeer populaire artiest Dorus (Tom Manders) het jonge bruidspaar naar het stadhuis reed in zijn old-timer. Deze werd door Dorus altijd zijn ‘hoestbui op vier wielen’ genoemd. 

Fred Fontijn uit Amsterdam herinnert zich iets wat daaraan voorafging.

 “Op die trouwdag was ik ’s ochtend vroeg van school. Ik zat voor het raam. Er parkeerde een auto aan de overkant en daar stapte Tom Manders uit. Niet zo vreemd, dat gebeurde wel vaker, zijn schoonouders woonden pal tegenover ons aan de Rijpstraat. Meestal kwam hij in het weekend met vrouw en kinderen. Nu was het door de week en hij was alleen. In tegenstelling tot normaal was hij nogal gehaast. Nog geen half uur later ging de deur weer open. Dorus kwam naar buiten in vol ornaat. Brilletje, bolhoed, grote snor en opgelapte regenjas. Snel stapte hij in de auto en reed weg.

Einde verhaal, dacht ik. Maar nee weer een half uur later werd op de hoek van de Rijpstraat/Bestevaerstraat opeens heel druk. Mensen liepen gehaast richting Jan van Galenstraat of bleven op de hoek staan kijken naar iets wat daar gebeurde. Een dag later stond in de krant dat Henk Elsink was getrouwd en dat Dorus hem in zijn hoestbui op vier wielen naar het stadhuis had gereden.”  

Fontijn is altijd liefhebber gebleven van Elsink. Hij bezocht de cabaretier tweemaal in de Koopermolen en denkt met weemoed en vreugde terug aan Elsink klassiekers als Harm met de harp, de supporter, de lift en de bom.

Luister hier naar Harm met de harp

Samen delen kost niets!

Facebook

Twitter

LinkedIn