RUMOER maak je samen!


RUMOER maak je samen!
is een muziektheaterfestival voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het festival in de meivakantie bestaat uit (interactieve) voorstellingen, interactieve installaties en theaterworkshops. Actief meedoen is het credo.

Het festival is een productie van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Tijdens het festival staat samen meedoen centraal. ‘’In je eentje kun je geen rumoer maken want rumoer maak je samen’’, zegt Karine Roldaan, artistiek leider van de Theatermakerij dat onder meer workshops verzorgt.

'Theatermaskers maken’
Het festival bestaat uit meerdere onderdelen: voorstellingen, interactieve installaties en workshops. Vijf dagen lang is er elke dag wat te beleven zoals een workshop waarin je samen met anderen een slaptstickvoorstelling maakt. Ook is er een workshop sokpop maken waarbij kinderen hun sokpop meteen kunnen gebruiken om mee te doen met het sokpopconcert. Karine: ‘’Of wat dacht je van theatermaskers maken in de stijl van de illustrator Thé Tjong Khing, voor de voorstelling De Gierige Koning?"

‘Op eigen grond’
Onze regio, met Enschede als kloppend hart, is volgens Karine enorm creatief. ‘’We willen met het festival kinderen en hun ouders laten zien hoeveel er wel niet op eigen grond gemaakt wordt’’, zo legt ze uit. ‘’Enschede heeft maar liefst vijf BIS-instellingen, een gerenommeerde jeugdtheaterschool en een prijswinnend talentontwikkelingstraject voor jonge professionals. Toch leeft bij sommige ouders het idee dat er weinig kunstaanbod is. Dat komt omdat het vrijetijdsaanbod veelal binnen de muren van de theaterzalen blijft, waar veel kinderen nog niet komen.’’ Met RUMOER worden workshops op scholen aan vrije tijd gekoppeld, met een open en toegankelijk festival. Karine: ‘’Zo laten we de maakkracht van onze eigen regio zien en wordt kunst en cultuur dichtbij en bereikbaar. Je hoeft niet naar het westen, hier in het oosten gebeurt het.’’

‘Publiek uitgedaagd’
Kinderen worden gestimuleerd actief mee te doen. Karine: ‘’Dat doen we met interactieve installaties en voorstellingen waarbij het jonge publiek wordt uitgedaagd mee te helpen en door workshops te geven waarin kinderen in co-creatie met professionals eigen voorstellingen maken. We nemen kinderen serieus in wat zij voelen, kunnen en willen. We zijn niet betuttelend, worden niet uitleggerig en wakkeren de eigen fantasie van het kind aan.’’