Twentse schnabbel voor ‘King of rock-’n-roll’

Bill Haley zet in 1956 de wereld op z’n kop met z’n nummer en gelijknamige film ‘Rock around the clock’. Tien jaar later is hij op z’n retour, ingehaald door de beatmuziek van de nieuwe generatie. De gevallen koning van de rock-n-roll begint dan aan een schnabbeltour door Europa. Hij treedt ook op in Enschede. 
“Wat drijft Bill Haley om door te gaan met deze flauwe afspiegeling?”, vraagt de verslaggever van De Tijd zich af bij zijn ontmoeting met de zanger in Enschede. “Is zijn geld op of is hij zo verslaafd aan de showbusiness dat hij er niet mee op kan houden?” Haley heeft in oktober 1966 samen met zijn bejaarde Comets maar liefst 7 optredens in 1 weekend gepland staan. Twee keer speelt hij in de roemruchte dancing Modern aan de Parkweg in Enschede. Op zaterdagavond is het daar nog druk, maar zondagmiddag zit de zaal niet bepaald vol.  
De totale opbrengst van het Nederlandse schnabbelweekend is 40.000 gulden. De verslaggever van De Tijd heeft medelijden met de dan 49-jarige Haley. “De vele jaren afmattende showbusiness hebben met hem gesold. Het idool heeft een wat verloederd gezicht gekregen met trekken van vermoeidheid.” En wat vindt Bill Haley er zelf eigenlijk van? “Ik heb nu de gelegenheid de wereld te zien zonder aangerand te worden door fans”, antwoordt de artiest, die vervolgens gehaast op zijn gouden horloge kijkt. Hij moet alweer vertrekken uit Enschede. Het volgende optreden in Den Haag wacht. 


Foto’s: Fotoarchief Brusse


Beelden uit Amerika, 1956