‘Kunst! Schone kunst! Moderne kunst!’

Auteur Jaap Scholten is rond 1980 zaalwacht van de kunstzaal in de Hengelose schouwburg. Van nabij maakt hij mee hoe het er soms aan toe gaat in de cultuurtempel. Vooral het ongemak van het theaterpubliek bij het zien van beeldende kunst, zal hem daarna bijblijven. 
“Het was mijn taak om het schouwburgpubliek, dat de André van Duin Revue of het Theater van de Lach bezocht, in de pauze de kunstzaal binnen te lokken. Afspraak met de schouwburg was dat ik pas mocht beginnen met het lokken van het publiek als de pauze begonnen was, ik mocht niet halverwege de eerste act van ‘Snolletje in de kast’ de deuren van de kunstzaal openen en schreeuwen: ‘Kunst! Schone kunst! Moderne kunst! Gratis en voor niets!’ Ik wachtte achter de dubbel gecapitonneerde deuren van de kunstzaal, die als een kasteelpoort aan mijn kant met een horizontale balk afgesloten was, loerde door de spleten, van het licht naar het donker, en luisterde of er al geklapt werd. 
Als het zover was en ik op het juiste moment de deuren opengooide, namelijk voordat de klapdeuren naar de foyer werden opengezet, dan stroomden de hordes vanzelf naar binnen als motten op het licht af Ik moest bij de deur staan en turven hoeveel kunstminnaars de zaal betraden. De meesten dachten dat ik de toiletjuffrouw was en werden onzeker zodra ze zagen dat er geen schoteltje naast me stond. Het moment dat ze de zaal inkeken wisten ze dat ze beetgenomen waren, maar meestal stapten ze beleefdheidshalve toch even verder, maakten een snel rondje en haastten zich vervolgens richting plee, koffie en cake.” 


 Foto afkomstig uit het boek “Doek op!” van Marco Krijnsen.