WM | TV > Nieuwe vleugel vraagt nieuwe handen

Live vanuit de kleine zaal van het Muziekcentrum spelen onze musici op onze schitterende nieuwe Steinway vleugel. Zowel musici met een grote reputatie, als jonge beginnende pianisten zijn uitgenodigd om onze vleugel in te wijden.

Ralph van Raat 

Meesterpianist Ralph van Raat is regelmatig te gast in Enschede met werken uit de 20ste en 21ste eeuw. Met zijn heldere toelichtingen en zijn bevlogen spel weet hij je keer op keer te winnen voor muziek die vaak gezien wordt als moeilijk of voor fijnproevers. In onze serie Nieuwe Vleugel Vraagt Nieuwe Handen kiest hij vandaag juist voor een overbekende compositie, die ontstond onder hoge tijdsdruk in 1924: Rhapsody in Blue van George Gershwin. De orkestratie voor het orkest van Paul Whiteman werd gemaakt door Ferde Grofé, maar Gershwin vervaardigde zelf een versie waarin de piano zowel de solopartij als het orkestaandeel speelt. Die opwindend versie speelde Ralph van Raat in onze Arkezaal.

Leerlingen van Kaliber Kunstenschool

 

Hajé Nordbeck

Willem Kersing 

Ksenia Kouzmenco

Camiel Boomsma

Sofia Vasheruk

 

 

Evander Eijsink

Met veel plezier presenteren we een recital dat in onze Arkezaal gegeven werd door Evander Eijsink uit Hengelo, nog geen 12 jaar oud maar nu al een begenadigd pianist. Vandaag hoort u hem in de romantische bewerking die Balakirev maakt van Michael Glinka's mooie lied De leeuwerik en aansluitend vertelt hij kort over zijn liefde voor de pianomuziek en deze uitgekozen werken.

U hoort hem in een werk van Mozart, de Variaties over Ah, vous dirai je maman.

Martijn en Stephan Blaak

Het uit Almelo afkomstige pianoduo Martijn en Stefan Blaak heeft in de serie Nieuwe Vleugel vraagt Nieuwe Handen een aantal werekn voor twee piano's gespeeld waarbij de nieuwe Steinway (links op het podium) gezelschap kreeg van een reeds langer aanwezig instrument. Vandaag ziet en hoort u Stefan en Martijn in de finale van een opwindende bewerking voor twee piano's die Igor Stravinsky zelf maakte van zijn ballet Le sacre du Printemps. In deze Danse Sacrale horen we hoe een jong meisje dat door de Russische stam uit een heel ver verleden, is uitverkoren om te worden geofferd aan de goden zodat de lente zal terugkeren. Op de opzwepende ritmes danst zij zich letterlijk dood....

Het spits wordt afgebeten door het bekende – uit Almelo afkomstige – pianoduo Martijn en Stefan Blaak. Ter opening van hun kleine concert spelen zij op twee piano's de Caprice Héroïque, een heerlijke rapsodie van Camille Saint-Saëns (u weet wel: van Carnaval des Animaux en de Danse Macabre). Links Martijn achter de nieuwe vleugel, rechts Stefan achter de andere Steinway die onze zaal rijk is.

 Broers Blaak - Piet Swerts 
 

Yang Yang Cai 

De Nederlandse pianiste Yang Yang Cai is nog 22 maar kan inmiddels bogen op een ruime concertpraktijk in binnen- en buitenland. Zij is actief als kamermuziekspeler maar is ook als soliste regelmatig te horen. Vandaag speelt zij een heerlijke prelude van Rachmaninov en Ravels overrompelende poème choréographique La Valse, waarin de Weense Wals zijn onschuldige jeugdjaren in de 19de eeuw voorgoed achterlaat en een infernale apotheose ondergaat in het schrille licht van de jaren 1914-1918. Een fascinerend en uiterst virtuoos meesterwerk van Maurice Ravel. 

Bekijk hier de YouTube-lijst met alle optredens van de nieuwe vleugel.