Programmaboekje

In het theater en bij een concert krijg je vaak een programmaboekje. In het programma boekje vindt je informatie over dat wat je gaat zien of waar je naar gaat luisteren en wat je kunt verwachten. Welke liedjes er gezongen worden en of er een pauze inzit.

Als je een activiteit op school hebt kun je hiervoor ook een programmaboekje maken.

Maak een programma boekje. Je kunt het programma boekje bijvoorbeeld voor je schoolmusical of voor een open dag!

Waarvoor dient een programma boekje?
Een programma boekje vertelt iets over wat er die avond gespeeld gaat worden (b.v. de musical) en wie de uitvoerder is (zijn). Of kan iets vertellen over hoe een dag eruit ziet. Daarnaast is het een tastbare herinnering aan de avond zelf op de activiteit.

In het programmaboekje vind je het programma (wat er die avond gespeeld zal worden),
Een toelichting (een tekst over de muziek of wat er gaat gebeuren),
Biografieën van de dirigent, solist en orkest en een bezettingslijst (alle namen van muzikanten/ deelnemers en rollen op een rijtje, als dat kan). Iedereen die meewerkt komt in het boekje te staan.

Indeling
Vaak op pagina 1 en ook wel inhoud genoemd zoals de hoofdstuk indeling in een lesboek.

Voorin het boekje vind je het programma. Het programma vertelt je iets meer over het verloop van het concert, musical. Hier staat de naam van de musical, wie het geschreven en de muziek gemaakt heeft vermeld en wordt de pauze tijd aangegeven

Toelichting
De toelichting is een lange tekst die soms wordt onderverdeeld in hoofdstukjes. De toelichting bevat praktische informatie over wat er gebeurt. Bijvoorbeeld: Je komt er te weten in welke tijd de muziek geschreven is en wie de componist was. Je leest er ook waar je allemaal op kan letten.

Hier staat ook de achtergrond informatie. Dit kan informatie zijn over de musical, maar zou ook kunnen gaan over de kinderen in de klas of over de school. Als het gaat om een speciale open dag. Kan de achtergrond informatie iets vertellen over waarom de school die open dag geregeld heeft. Of als het om een kerstconcert gaat, welke liederen er gezongen worden. Door wie en wanneer die liederen gemaakt zijn en waarom ze nog steeds gezongen worden door mensen.

Biografieën
Een biografie vertelt iets over de mensen die mee spelen of werken. In een eindmusical boekje kun je de leerlingen voorstellen en iets persoonlijks over elke leerlinge vertellen, bv; waar ze heel goed in zijn en wat ze gaan doen en wat hun droom voor de toekomst is. Het kan ook een verhaal zijn over de hele klas en wat de klas als groep heeft meegemaakt van groep 1 tot en met groep 8.

De bezettingslijst of rol verdeling
Voeg als extra een bezettingslijst (van de instrumenten) of rolverdeling toe aan het programmaboekje.

Extra
Laatste pagina een tip voor een volgende musical, kerstconcert of andere activiteit voor ouders en kinderen.