De Voorstelling

Wat en wie is er nodig om een voorstelling te maken?

De regisseur en de choreograaf
De regisseur/choreograaf is een man of een vrouw die een voorstelling regisseert. Dat betekent dat hij of zij beslist wat er in de voorstelling gebeurt. De regisseur hoort bij de toneelspelers en de choreograaf hoort bij de dansers. Het is iemand die de danspassen bedenkt, ze aan de dansers leert en de muziek uitkiest. De regisseur en de choreograaf nemen alle belangrijke beslissingen en zeggen tegen iedereen wat zij moeten doen. Hoe een acteur moet spelen en een danser moet dansen. De regisseur en de choreograaf zijn ook altijd aanwezig als er geoefend wordt voor de voorstelling. Dit oefenen noem je repeteren of ook repetities. Na vaak lang oefenen is de voorstelling klaar. Dan komt er een grote repetitie, de generale repetitie met publiek. De voorstelling wordt dan gespeeld of gedanst alsof deze al klaar is. De regisseur/choreograaf kan daarna nog de dingen veranderen die niet goed gingen. De première is de eerste echte voorstelling voor publiek. Niet alleen de acteurs en de dansers zijn dan zenuwachtig, maar ook de regisseur en de choreograaf.

Acteurs
Acteur is een ander woord voor toneelspeler, iemand die op het toneel staat en dus iets of iemand speelt. Acteur wordt gebruikt voor een mannelijke toneelspeler en actrice voor een vrouwelijke toneelspeler. Acteurs kunnen heel jong, maar ook heel oud zijn. Soms hebben ze veel tekst en soms weinig. Als je weinig tekst hebt, speel je meestal een bijrol. Heb je heel veel tekst, dan speel je een hoofdrol. Het kan ook zijn dat je helemaal geen tekst hebt dan ben je een figurant. Je hebt ook een vorm van acteren die noemen we mime. Alle acteurs (mimespelers) hebben geen tekst, maar vertellen hun verhaal met hun lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen.

De persoon die een hoofdrol speelt, kan dat meestal niet alleen. Hij of zij heeft iemand nodig om tegen of mee te spelen. Dit heet een tegenspeler. Een voorbeeld van een tegenspeler is een koning van een vijandig land of de boze stiefmoeder van een prinses, zoals in sprookjes. Een voorbeeld van een medespeler is de beste vriend van iemand die de hoofdrol speelt. Figuranten zorgen ervoor dat er een bepaalde sfeer ontstaat op bijvoorbeeld een drukke markt, een feestje. Zij zorgen voor de opvulling van het toneel zodat het verhaal nog echter lijkt.

Dansers
Dansers zijn mensen die zich op muziek of zelfs zonder muziek uiten met hun lichaam. Ze “praten” door middel van bewegingen. Een choreograaf is de ontwerper van een dans: hij bedenkt welke bewegingen op welk moment gemaakt moeten worden. Je kunt alleen dansen, solo, maar ook met andere dansers samen, van een duet (twee dansers) tot groepsdansen. Er zijn veel verschillende dansstijlen zoals klassiek ballet, stijldansen, tap, jazz, modern en hiphop. Om een danser te worden moet je jarenlang trainen. Als je een dansopleiding hebt gevolgd aan bijvoorbeeld een dansacademie en professioneel danser bent, ga je audities doen om een rol te krijgen in een voorstelling. In een auditie laat je zien wat je kunt en kijkt een jury of je geschikt bent voor een rol.

Rekwisieten
Een rekwisiet is een voorwerp dat acteurs, zangers of dansers  in een voorstelling, opera, film of televisieproductie nodig hebben. Het maakt deel uit van de speelplek (zie decorrekwisieten).Het kunnen dingen zijn die de spelers vasthouden, zoals een zwaard of pistool, of voorwerpen die op het toneel geplaatst worden, zoals tafels, stoelen, klokken en/of schilderijen.

Een gezelschap heeft meestal iemand in dienst die de rekwisieten maakt of koopt, de rekwisiteur. Hij of zij is verantwoordelijk voor de rekwisieten. Hij of zij is ook altijd bij de voorstelling aanwezig om te zorgen dat de rekwisieten op de juiste plaats staan of dat de acteur, zanger op tijd het juiste rekwisiet in handen heeft.

Kleding en pruiken
Als er een keuze is gemaakt voor een verhaal voor een voorstelling, en de regisseur bepaald heeft hoe hij dit verhaal gaat uitvoeren op het toneel, dan beslist hij ook hoe zijn spelers (acteurs, dansers of zangers) er uitgaan zien. Samen met de kledingontwerpers en pruikenmakers bespreekt hij wat hij heeft bedacht. De kleding voor een speler wordt vaak op maat gemaakt. Soms wordt het kledingstuk gewoon gekocht. Als er een pruik bij gemaakt moet worden, dan maken ze eerst een mal van het hoofd van de speler. Ze maken het gedeelte van het hoofd waar het haar groeit na, zodat de pruik precies past. Eerst is de mal van gips, dan van een soort rubber. In dit rubber vel worden dan een voor een de haren in genaaid totdat de pruik helemaal klaar is. Je kunt natuurlijk ook een pruik kopen bij een pruikenwinkel.

Een pruik kan gemaakt worden van kunsthaar, paardenhaar of echt haar. Zelfs afgeknipt eigen hoofdhaar kun je gebruiken, maar dat gebeurt niet vaak.