Jurrian van Dongen

Genomineerd met de liedjes Een soort van & Niet voor jezelf

Een soort van – Tekst: Jurrian van Dongen. Gezongen door: Marie-Mae van Zuilen. Componist: Peter van de Witte

Niet voor jezelf – Tekst: Jurrian van Dongen. Gezongen door: Meral Polat. Componist: Bart Rijnink.

Bekijk alle genomineerden

Jurrian van Dongen: ‘Ik denk regelmatig: Hoe zou Wilmink dit vinden’

Jurrian van Dongen is momenteel misschien wel de tekstschrijver die het meest in aanmerking zou komen voor de fictieve titel ‘opvolger van Willem Wilmink’. Kijk naar zijn omvangrijke oeuvre, voor volwassenen en kinderen, zijn jarenlange (25 jaar) werk voor Het Klokhuis én, niet in de laatste plaats, de kwaliteit van wat hij maakt. Zelf zegt hij: “Ik zou willen dat ik zo goed was als hij. Voorlopig heb ik nog geen hit als Hilversum III of Frekie op mijn naam staan.”

De winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2022, met Give Me Some Skin, is ook genomineerd voor de prijs van 2023. En niet één keer; twee van zijn liedjes zijn door de jury onder leiding van Mark Haayema uitgekozen als kanshebber. Het zijn Een soort van – over misbruik, zonder dat dat woord wordt gebruikt – en Niet voor jezelf, een lied over arbeidsmigranten.

Voor Van Dongen (1973) was het werk van onder andere Wilmink ook de eerste kennismaking met kinder- en jeugdliedjes. “Ja, ik ben opgegroeid met De film van Ome Willem, De Stratemakeropzeeshow en J.J. de Bom voorheen De Kindervriend. Ik genoot enorm van het talige en de toegankelijkheid van zijn liedjes. Ik ben dan ook heel trots dat ik bij Het Klokhuis in zijn voetsporen mocht treden.”

De beide liedjes waarmee hij nu is genomineerd, komen dan ook niet geheel toevallig uit dat programma. “Ik krijg daar enorm veel ruimte en mag werken met de beste muzikanten en heel goede zangers. Niemand zegt wat je moet doen, maar er wordt heel veel gepraat over de inhoud. Ik ben daardoor getraind geraakt, het werken daar haalt echt het beste in me naar boven.”

Het liedje Een soort van werd gemaakt voor de Klokhuis-uitzending Je lijf is van jou. “Het Klokhuis is een programma voor kinderen die net in de leeftijd zitten dat ze seksualiteit ontdekken. Dus je moet ze met een liedje over misbruik vooral niet bang maken. Iemand zei toen: Je weet als kind ook niet of het normaal is. En met die gedachte ben ik aan het werk gegaan.”

Voor een uitzending over arbeidsmigratie sprak Van Dongen met actrice en zangeres Meral Polat. “ik vroeg haar: Heb jij een mooi verhaal. Zij kwam toen met het verhaal over haar opa, die in de jaren zestig letterlijk een van de eerste gastarbeiders in Nederland was. Zijn motto was: Werk niet voor jezelf, maar voor hen die na je komen.” Dat werd het nummer Niet voor jezelf.

Kleinkunst voor kinderen, noemt Van Dongen het ambacht waar hij mee bezig is. “En Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink hebben dat volwassen gemaakt. Waarbij vooral Wilmink ook zo mooi over die emoties kon schrijven die je als kind misschien niet zo graag benoemt. Heimwee, bedroefdheid. Tijdloze emoties. Het komt regelmatig voor dat als ik aan een liedje werk, ik even denk: Hoe zou Wilmink dit vinden.”